Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

Talk: Sustainability 9 March – The way forward for the Global Goals

SDG Seventeen goals, twelve years to go. How can academia make a difference?

Stor satsning på miljövänligare solenergi

sun Kemiprofessor Kenneth Wärnmark vid Lunds universitet får 35 miljoner kronor för ett forskningsprojekt om att använda järnmolekyler i utvecklingen av solceller och solbränsle. Satsningen syftar till att få fram billigare och miljövänligare material som kan fånga in solens energi.

7 februari: Föreläsning och samtal om drivkrafter för förändring

trafik Det som händer när utsläppen ökar och det blir varmare är bara början på klimatfrågan. Ett antal scenarier visar att vi kan leva ett gott liv utan utsläpp, men trots att det finns många lösningar går omställningen långsamt. Vilka är drivkrafterna för förändring och hur kan miljörörelsen påverka utvecklingen i rätt riktning? Tomas Björnsson är ordförande i Lunds Naturskyddsförening och resonerar om några möjliga framtider utifrån ett antal forskningsrapporter.

Pollinerande insekter hotas av matbrist

fält Sveriges Radio uppmärksammar Lunds universitets forskning om pollinatörer och hur de hotas av matbrist.

31 januari: Föreläsning och samtal om mat, makt och miljö

Gunnar Rundgren: Den stora ätstörningen Gunnar Rundgren visar att mycket av den mat vi idag äter bestäms av den globala marknaden. En marknad som kräver en allt större specialisering av jordbruket. Och en specialisering som medför stora miljöproblem både i Sverige och globalt. I våra affärer hittar vi mat från hela världen samtidigt som den regionala matmångfalden försvinner. Ett ökat intresse för lokal och ekologisk mat ger dock hopp.

Intensifierad bevattning kan långsiktigt hota jordbrukets produktivitet

bevattning Bevattning gör det möjligt att bedriva jordbruk i områden med liten eller oregelbunden nederbörd. Det vatten som används för bevattning av fält lämnar dock upplösta salter som över tid ackumuleras i marken och kan försämra förutsättningarna för fortsatt jordbruk.

Syret i världshaven minskar – forskare ser farorna och lösningarna

När syrehalten i bottenvattnet blir låg, kan till slut bara bakterier överleva på havsbottnen. Här syns ett s.k dött lager som består av vita svavelbakterier. Foto: Peter Bondo Christensen. De senaste 50 åren har mängden vatten utan syre mer än fyrdubblats i de öppna haven. I kustnära vatten, inklusive flodmynningar och hav, har områden med syrebrist mer än tiodubblats sedan 1950. Att skydda känsliga arter, ta kontroll på övergödning och klimatförändringar samt förbättra spårteknik är några lösningar på problemet, enligt forskare från bland annat Lunds universitet.

Sju år med Bostad först: Andelen hemlösa minskar kraftigt

Under de sju år som Helsingborg använt sig av Bostad först-metoden för att bekämpa hemlöshet har antalet hemlösa per 10 000 invånare minskat kraftigt. Metoden, som införts med hjälp av Lundaforskare, har även fört med sig annat positivt för utsatta grupper i Helsingborg. Det visar en ny utvärdering.

De bästa tipsen för en hållbar jul

Oksana Mont Foto Kennet Ruona Konsumtionen fortsätter att öka, visar den nyligen släppta Konsumtionsrapporten 2017, och det blir extra tydligt under julen. Här ger Oksana Mont, professor i hållbar konsumtion, sina bästa tips för en mer hållbar jul.

December månads nyhetsbrev ute nu!

Globala målen Ett som vanligt fullspäckat nyhetsbrev om forskning och evenemang inom hållbarhetsområdet vid Lunds universitet finns att läsa nu. Med allt från tips om läsning kring hur naturen kan mildra effekterna av klimatförändringarna till kollektivtrafik och en kommande MOOC på temat cirkulär ekonomi.

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se