Hållbara livsmedel
Livsmedel har globalt sett en stor påverkan på klimat och miljö. På denna sida finns mer information om hur Lunds universitet arbetar med inköp av livsmedel och samarbetar med restaurangerna på campus för en hållbar matkonsumtion.
Catering och inköp av livsmedel
För att bidra till universitetets hållbarhetsarbete och för att minimera klimatpåverkan ska arrangörer av evenemang och inköpare vid Lunds universitet i första hand välja produkter som är:
- vegetariska
- säsongsanpassade
- ekologiska och/eller Fairtrade-märkta
- märkta med MSC, ASC eller Svenskt Sigills klimatcertifiering (gäller fisk och skaldjur).
Tänk även på att:
- minimera matsvinnet
- källsortera
- undvika engångsartiklar.
Riktlinjerna är vägledande i Lunds universitets arbete när det gäller hållbarhet, klimat och miljö inom följande områden:
- inköp och upphandling av livsmedel och catering
- arrangemang av konferenser, event eller liknande evenemang
- representation.

Caféer och restauranger på campus
Lunds universitet vill att restauranger och caféer på campus uppvisar ett medvetet miljö- och hållbarhetsarbete i både ord och handling. Detta kan exempelvis innebära ett miljöanpassat och hållbart utbud, att informera om hållbara alternativ och erbjuda kompetenshöjande insatser för den egna personalen. Alla caféer och restauranger styrs som egna företag. Universitetet strävar efter att de ska fokusera mer på vegetariska/veganska alternativ, säsongsanpassade och miljömärkta/rättvisemärkta råvaror och minimerad användning av engångsmaterial.
Café LUX är det första och enda caféet inom Lunds Universitet som erhållit universitetets miljödiplom.
Kontakt
Claes Nilén
Miljöchef
+46 46 222 41 59
claes [dot] nilen [at] bygg [dot] lu [dot] se (claes[dot]nilen[at]bygg[dot]lu[dot]se)
Fairtrade City Lund
Lunds universitet är sedan 2012 engagerade i Fairtrade City Lund som är ett samarbete mellan kommunen, näringsliv och ideell sektor. Genom Fairtrade City bidrar universitetet till en mer rättvis handel och att de råvaror som odlas i länder med utbredd fattigdom är producerade med hänsyn till högt ställda sociala, ekonomiska och miljömässiga krav. Lunds universitet verkar för att andelen Fairtrade-produkter ökar inom organisationen och att etiska hänsyn beaktas vid inköp och upphandlingar.
Fairtrade Challenge – fairtradechallenge.se
Fairtrade City Lund – lund.se