Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

Det andra nyhetsbrevet för i år är ute nu

mars 2018 Ta del av det senaste om Lunds universitets forskning och kommande arrangemang som berör miljö, klimat och hållbarhet.

Gigantisk gardin hjälper forskare studera hot mot bergsregnskog

Forskningsprojekt om klimatförändringar i Sydamerikas bergsdjungler. En forskare från Lunds universitet har hängt upp en gigantisk gardin i en avlägsen bergsregnskog i Sydamerika. Syftet med projektet är att undersöka hur de värdefulla bergsregnskogarna drabbas om molnbasen höjs på grund av den globala uppvärmningen.

Forskarskola för gymnasielärare

Hyltemossa i Skåne Nu har Lunds universitet tillsammans med Stockholms universitet fått pengar för att starta en forskarskola för gymnasielärare, med inriktning på klimat och miljö. Satsningen ska gynna inte bara de antagna lärarna utan även deras gymnasieelever.

Människa och natur i symbios

BECC temaledare Begreppet ”ekosystemtjänster” har på senare år blivit allt vanligare både i forskarvärlden, bland kommuner och myndigheter och i företag. Förenklat kan det beskrivas som den nytta vi människor har av naturens ekosystem – till exempel för den mat vi äter, luften vi andas, rening av vattnet vi dricker, bioenergi för att värma våra hus, trä till papper och byggnader och så vidare. Listan är lång och värdet svårt att överblicka.

Klimatmodeller visar vägen mot framtiden

Birgitta Svenningsson och Paul Miller Klimatfrågan är en av vår tids största globala samhällsutmaningar. I det arbetet är forskningen om vart klimatet är på väg en viktig del. Både för att kunna följa att de utsläppsminskningar som världens länder avtalat om i Paris 2015 verkligen får en effekt, men också för att vara bättre förberedda på de klimatförändringar som vi inte kommer att kunna undvika. En klimatmodell utvecklad av forskare från bland annat Lunds universitet får nu allt större betydelse inför nästa stora internationella klimatrapport från IPCC.

Gröna finanser och lokala valutor

Gröna finanser För att komma till rätta med koldioxidutsläpp, miljöförstöring och klimatförändring krävs att ekonomin förändras. Hur kan det finansiella systemet bidra till en sådan ”grön” omvandling? Vilken roll kan lokala valutor spela i en sådan transformation? Och vilka exempel finns det historiskt och i nutid, både i Sverige och omvärlden?

Jämställdhetsfrågorna har blivit kontroversiella – igen

balans Forskning om ojämlikhet och genus är för många ett rött skynke. Det menar professorn i sociologi Åsa Lundqvist som på kvinnodagen, inom ramen för Sociologdagarna, håller i en paneldiskussion om varför genusfrågorna återigen har blivit kontroversiella.

Så kan samarbetet mellan forskare och kommuner förbättras: arbetsmodell för tvärvetenskapliga hållbarhetsprojekt testas

Skåne Samarbetena mellan offentlig sektor och akademin blir allt vanligare, och lyfts ofta upp som vägen framåt vad gäller klimatarbete. Men hur ska forskare och kommuner arbeta tillsammans för att nå resultat? Studie undersöker hur arbetsmodeller kan gynna tvärvetenskapliga hållbarhetsprojekt.

Lyckad fortsättning på arbete med barns rättigheter

Deana Nannskog och Emma Alfredsson vid LUCE. I 15 år har Lunds universitet undervisat runt 800 lärare från 25 olika länder om barns rättigheter. Nu har de tagit nästa steg: – Vi har klarat av den svåraste delen; att göra projektet självgående. De vi utbildat är väl förberedda och vi har stöttat dem genom att rigga en plattform så de kan fortsätta arbetet mer på egen hand, säger rättssociologen Per Wickenberg som varit med sedan start.

Talk: Sustainability 9 March – The way forward for the Global Goals

SDG Seventeen goals, twelve years to go. How can academia make a difference?

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se