Podcast om globala hållbarhetsmålen

emily boyd "Det är viktigt att förstå att klimatförändringar hör ihop med så många andra frågor. Det är därför vi har dessa sammankopplade globala mål", säger Emily Boyd, professor och föreståndare på LUCSUS, när hon intervjuades i internationella podcasten Influenced by Nature.

Energiministermötet: Hur ska världen nå noll-utsläpp?

Max Åhman anser att man borde ägna mer uppmärksamhet åt är hållbara basmaterial, exempelvis stål och betong, eftersom materialtillverkning genererar otroliga mängder koldioxid. Energiministrar från hela världen sammanstrålar i Malmö och Köpenhamn för att diskutera hur världen ska kunna nå noll-utsläpp av koldioxid. Varför ses man och vad kan mötet leda till? Max Åhman, docent i miljö- och energisystem och expert på klimatpolitik, förklarar.

"Omöjligt att ha frihandel och samtidigt rädda jorden"

containerfartyg Alf Hornborg, professor vid Humanekologi, har skrivit en artikel i brittiska The Conversation, där forskare gör analyser, fördjupningar och kommentarer kring aktuella ämnen och nyheter. Här följer en svensk version av artikeln.

Reflektioner från Hållbarhetsveckan: Välkommen in i värmen

Bigert & Bergström, Reverse Osmosis Plant, 2013. Foto: Jean-Baptiste Beranger © Bigert & Bergström. Genom historier delar vi upplevelser som går bortom oss själva. Medan konsten ofta är historien - eller åtminstone kommenterar den - så undersöker vetenskapen dess karaktärer och skapar nya tolkningar av vår omvärld. Vissa av dem skapar nya kulturer medan andra motiverar oss att bygga broar dem emellan. Båda rösterna behöver höras.

Vatten i städer – Klimatanpassning i den gröna täta staden

Den täta gröna staden Vatten är livsviktigt för att vi ska överleva. Dock har vatten också en tendens att skapa stora problem när det hamnar på ”fel” ställe. Att styra över vädret kan vi inte men vi kan bygga samhällen som bättre klarar av att hantera det väder vi har. Detta handlade det om på Hållbarhetsveckans seminarium ”Klimatanpassning i den gröna täta staden” på Skissernas museum den 25 april 2018. Moderatorer var Helena Hanson, Centrum för miljö- och klimatforskning, och Björn Wickenberg, Internationella MIljöinstitutet.

Klimatfaktorer orsakar genförändringar bland insekter

Stor kustflickslända Foto Erik Svensson Evolutionen går fort när flicksländor sprider sig norrut i takt med att klimatet förändras. Andra insekter har sannolikt inte lika lätt att genetiskt anpassa sig till högre temperatur. Risken är att arter som inte anpassar sig lika snabbt dör ut, menar forskarna bakom studien.

Tankar från Hållbarhetsveckan: Vad händer med våra bin?

Blomremsa i odlingslandskap. Foto: Albin Andersson. Idag är det nästan 8 miljarder människor runt om i världen som behöver mat varje dag. I takt med att befolkningen har ökat har också matproduktionen ökat dramatiskt. Detta genom ett mer effektiviserat jordbruk. Det har dock skapat problem för våra små vänner som ska hjälpa oss att pollinera skördarna som sedan blir till vår mat. Henrik Smith, professor i zooekolog vid Lunds universitet, har forskat på varför våra bin försvinner och hur detta påverkar oss. Under Hållbarhetsveckan bjöd Lund universitets Hållbarhetsforum, Naturskyddsföreningen i Lund och Lunds Stadsbibliotek tillsammans in till föredraget om de försvinnande bina.

Agroekologi – ett bättre alternativ i Subsahariska Afrika

Ellinor Isgren. Foto Kennet Ruona Agroekologi är ett bättre alternativ för både klimatet och småjordbrukarna i Subsahariska Afrika än storskaligt jordbruk menar lundaforskaren Ellinor Isgren. Jordbruksmodellen bevarar den biologiska mångfalden och säkrar livsmedelsförsörjningen samtidigt som den undviker att jorden utarmas.

Ny broschyr om blågröna lösningar i täta städer

blågröna lösningar i städer Forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet, CEC, har tagit fram en informationsbroschyr med konkreta exempel på klimatanpassningsåtgärder i stadsmiljö med utgångspunkt i stadsdelen Sofielund i Malmö.

EUs förbud: "Betydelsefull möjlighet för jordbrukare"

bi EUs besked om att förbjuda världens mest använda insektsbekämpningsmedel för att rädda pollinerarna är ett steg i rätt riktning, enligt professor Yann Clough. Men mycket återstår.