Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Minskad ojämlikhet

Teman Hållbarhetsveckan i Lund 2018
Kopplingen mellan hållbarhet och jämlikhet kan först verka snårig. Begreppen står för starka, kända rörelser var för sig men i mötet mellan dem ligger en okunskap som sträcker sig genom hela samhället, ända in i akademin. Det menar studentorganisationen Fem Fighters som håller i flera arrangemang under Hållbarhetsveckan i Lund. Ett hållbart samhälle är ett jämställt samhälle, men var någonstans möts rörelserna idag? Och hur bör de samarbeta i framtiden?

Kopplingen mellan hållbarhet och jämlikhet kan först verka snårig. Begreppen står för starka, kända rörelser var för sig men i mötet mellan dem ligger enligt Fem Fighters en okunskap som sträcker sig genom hela samhället, ända in i akademin. Gruppen, som startades av tre studenter vid Lunds universitet, var en reaktion på den bristande kopplingen mellan jämställdhet och hållbarhet inom deras eget masterprogram. Brynn Szukala, en av grundarna, berättar:

– Hållbarhetsforskning är en relativt ung disciplin så det finns inga ursäkter för en kursplan som utelämnar det kvinnliga perspektivet. Jämställdhet är inte bara ett av flera globala mål i sig utan är en grundläggande förutsättning för hållbar utveckling.

Det icke jämställda samhället får inte bara konsekvenser för de individer och grupper som lever i det idag, utan också för framtida generationer. Kvinnor påverkas i högsta grad av de rådande och stundande klimatförändringarna men trots det är inte rösterna representerade. Enligt UNDP är endast nio procent av förhandlare vid fredsprocesser kvinnor och tjugotvå procent av världens parlamentariker kvinnor. Det har aldrig varit bättre men är trots det inte tillräckligt.

Vägen framåt är dock full av möjligheter och det är viktigt att jämställdhetsfrågan inte reduceras till en ‘kvinnofråga’. Under årets Hållbarhetsvecka bjuder därför Fem Fighters in till tre workshops varav två undersöker männens roll i arbetet för jämställdhet i det hållbara samhället. Brynn Szukala utvecklar:

– Vi vill erbjuda en välkomnande och inkluderande plattform för alla där vi kan fundera och diskutera könsroller, maktstrukturer och vilken viktig roll män spelar i kritiken av patriarkatet.

Kopplingen mellan jämställdhet och hållbarhet måste klargöras, problematiseras, konkretiseras och diskuteras. Jämställdhet är ett av målen i Agenda 2030 men måste enligt Fem Fighters diskuteras som en del av samtliga mål inte bara som ett fristående mål. Deras engagemang för jämställdhet i det hållbara samhället blir därför ett forum för den som vill dra sitt strå till stacken för en framtid där alla röster hörs.

Text: Lina Lockean

Låter detta intressant?

Träffa Fem Fighters och utforska kopplingen mellan jämställdhet och hållbar utveckling under Hållbarhetsveckan:

#Man Up! Exploring the toxic effects of gender roles

#Why gender matters when it comes to the changing climate

#Smash the Patriarchy! − Men and feminism

Läs mer om alla arrangemang under Hållbarhetsveckan i Lund 2018 på temat "Minskad ojämlikhet".

Under Hållbarhetsveckan i Lund 2018 utforskas också frågor kring hållbar konsumtion med fokus på miljö och mänskliga rättighter. Läs mer om temat "Hållbar konsumtion".

Läs mer om alla arrangemang under Hållbarhetsveckan i Lund 2018 på temat "Hållbar konsumtion"

Artiklar, filmer och poddar inför och under Hållbarhetsveckan

Reflections from Sustainability Week 2018: A sustainable society is an equal one

Fem Fighters, a student working group from Hållbart Universitet at Lund University, creates a safe and inclusive space to think and discuss why gender matters when it comes to the changing climate. By making hard facts available, and heavy subjects accessible, they show that there will not be a sustainable society without equality. Read more

fem fighters sustainability week 2018

HållbaraPodden samtalar med Songul Can på IM om fast fashion

I HållbaraPoddens premiäravsnitt får du lyssna till en intervju med Songul Can. Songul är ansvarig för IM Fair Trade, en del av den svenska biståndsorganisationen Individuell Människohjälp. Är du intresserad av Fast Fashion, hållbarhet inom modeindustrin och vem som har ansvar att driva på förändring så är detta ett avsnitt för dig. HållbaraPodden är en podd från Lunds universitets Hållbarhetsforum. Sofia Rutberg är programledare och producent. Lyssna till HållbaraPodden med Songul Can

HållbaraPodden

Nya hållbara vindar i modebranschen

leverantörskedjor i modebranschen

Konsumenterna kräver allt billigare kläder samtidigt som fler blir medvetna och tänker om: second hand istället för ”fast fashion”. Klädföretagens hållbarhetsproblem handlar ofta om komplicerade leverantörskedjor – och konsumenternas krav. Men tillsammans kan konsumenter, före­tag och politiker ändra på mode­branschen, menar Johan Jansson och Jens Hultman, forskare i företagsekonomi. Läs hela artikeln: Nya hållbara vindar i modebranschen

Se föreläsningar från Fashion Revolution Day i Lund 2018

 

fashion revolution day lund

Tankar från seminariet "Blood batteries: the dark side of renewable energy"

Efterfrågan av smartphones, datorer och elbilar ökar lavinartat. Samtidigt som utvecklingen av produkterna snabbt går framåt. Skärmarna blir bättre, bilarna blir miljövänligare och framför allt batterierna har utvecklats för att hålla längre och bli starkare. Just dessa batterier, eller kanske främst de mineraler som finns i komponenterna, stod i centrum på eventet "Blood Batteries: The dark side of renewable energy", som ingick i konferensen "Sustainable Consumption, Human Rights and Justice. Läs mer: Tankar från seminariet "Blood batteries: the dark side of renewable energy"

Radu Mares från Raoul Wallenberg Institutet för Mänskliga Rättigheter. Foto: Sandra Jakobsson, RWI

Ingen rök utan eld i återvinningsindustrin

I högtalarna spelas traditionell folkmusik från Sichuan-provinsen. Scenröken ligger vit och tät över golvet och på scen trängs PET-flaskor och plastpåsar på hög. Under Hållbarhetsveckan möts Hållbarhetsforum och DocLounge Lund i ett samarbete och visar dokumentären Plastic China på Mejeriet för att visa på att problem inte löses bara för att en flyttar på dem. Läs mer: Ingen rök utan eld i återvinningsindustrin

plastic china - allra käraste syster spelar

Intervju med Emily Boyd om globala målen

Under Hållbarhetsfestivalen intervjuades Emily Boyd, professor och föreståndare på LUCSUS, av podden Influenced by Nature. Ett samtal om globala hållbarhetsmålen och vad som krävs av oss som individer och samhälle för att nå målen. Lyssna här, på iTunes eller Soundcloud.

Emily Boyd podcast

Lunds universitets Hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se

Facebook | Twitter

Om webbplatsen