Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kultur och vetenskap

Teman Hållbarhetsveckan i Lund 2018
Kan berättelser om imorgon hjälpa oss fatta bättre beslut idag? Forskarna har höjt rösten och rest varje röd flagg. Trots otaliga varningar och uppmaningar om klimatförändringarnas konsekvenser och framtidsutsikter går det för långsamt. Vad krävs egentligen för att vi på riktigt ska engagera oss i vår egen framtid?

I takt med att de negativa konsekvenserna ökar kan vi inte längre blunda för klimatförändringarnas påverkan. Insatserna för en mer hållbar framtid är där men det går inte tillräckligt snabbt. I nya möten mellan kulturutövare och forskare undersöker Johannes Stripple, docent i statsvetenskap, hur berättelser kan göra framtiden mer begriplig.

– Jag hoppas vi kan bli bättre på att förstå hur fiktion kan gestalta de framtider vi blir allt bättre på att räkna på. Kan berättelser om framtiden hjälpa oss att fatta bättre beslut?

Framtidsscenarier är något som de tekniska vetenskaperna använt sig av länge. Genom pilotprojekt har till exempel Sveriges storstäder infört trängselskatt. I forskningsprojektet Narrating Climate Futures undersöker Stripple och andra forskare från olika discipliner förhållandet mellan berättelser och vetenskap med fokus på hållbarhet. Kan litteratur, konst och andra kulturformer vara verktyg för att människan på riktigt ska känna och förstå vad klimatförändringar innebär och vad framtidsutsikterna kan vara?

Under Hållbarhetsveckan kommer en hel dag att ägnas åt att att undersöka hur, och om, kultur och vetenskap kan samverka för att skapa en hållbar framtid. Johannes Stripple berättar:

– Under Arts meet Science möts forskare och konstnärer för att undersöka på vilka sätt kultur och hållbarhetsarbete kan mötas. Det finns ofta stora förhoppningar på kulturens betydelse och potential för en hållbar framtid. Vissa praktiker är öppna för att ha en mer aktivistisk roll medan andra ogillar idén.

Två konstnärer som gärna rör sig i mötet mellan människa, vetenskap och kultur är duon Bigert & Bergström. Deras utställning The Weather War visas just nu på Skissernas museum och de kommer även att delta under Arts meet Science. I utställningen utmanar de konstnärsrollen genom att visa hur kreativitet kan vara ett kraftfullt hjälpmedel för att fundera kring det svåra.

Det är i just det mötet som diskussionen tar fart. Faktan finns tillgänglig. Forskarna vet vad som måste göras och politikerna måste följa. Vad som däremot tycks fattas är det som gör att vi bryter rutinen och engagerar oss. Är det här kulturen kommer in och ger fakta mening? Det återstår att se under Arts meet Science.

Text: Lina Lockean

Artiklar, filmer och poddar inför och under Hållbarhetsveckan

Ingen rök utan eld i återvinningsindustrin

I högtalarna spelas traditionell folkmusik från Sichuan-provinsen. Scenröken ligger vit och tät över golvet och på scen trängs PET-flaskor och plastpåsar på hög. Under Hållbarhetsveckan möts Hållbarhetsforum och DocLounge Lund i ett samarbete och visar dokumentären Plastic China på Mejeriet för att visa på att problem inte löses bara för att en flyttar på dem. Läs mer: Ingen rök utan eld i återvinningsindustrin

plastic china - allra käraste syster spelar
Bandet Allra Käraste Syster spelade innan filmvisningen. Foto av: Olga Rudak, Doc Lounge

Konst och vetenskap i samarbete för klimatet

Hur kan konst och vetenskap samarbeta för ett bättre klimat? Frågan lyftes under Arts Meet Science på Skissernas Museum. 
Läs vidare

Reflektioner från Hållbarhetsveckan: Välkommen in i värmen

Genom historier delar vi upplevelser som går bortom oss själva. Medan konsten ofta är historien - eller åtminstone kommenterar den - så undersöker vetenskapen dess karaktärer och skapar nya tolkningar av vår omvärld. Vissa av dem skapar nya kulturer medan andra motiverar oss att bygga broar dem emellan. Båda rösterna behöver höras. Läs vidare i en krönika av studentreportern Lina Lockean

Arts Meet Science at Skissernas: Festive reflections with Emily Boyd 

It is the last day of 2018’s Hållbarhetsveckan and Hållbarhetsfestivalen is filling Stenkrossen with activities ranging from workshops and discussions to plant- and clothes swaps. Sitting on one of the colourful, sundrenched benches is Emily Boyd, director for LUCSUS. Yesterday, she was one of the organisers for the full-day event Arts meet Science and today I join her in a discussion about this Friday’s powerful agenda and conversations. Read an interview with Emily Boyd 

Konstnärsduo kämpar mot klimatförändringarna

De har brett ut ett täcke över Kebnekaises sydtopp, försökt stoppa en amerikansk tornado och gjort konst av sambanden mellan klimatförändringar och krig. Nu ställer Mats Bigert och Lars Bergström ut sina verk i ”The Weather War” på Skissernas museum. Läs vidare i en artikel från Sydsvenskan 22 mars 2018

Bigert & Bergström, Reverse Osmosis Plant, 2013. Foto: Jean-Baptiste Beranger © Bigert & Bergström.
Bigert & Bergström, Reverse Osmosis Plant, 2013. Foto: Jean-Baptiste Beranger © Bigert & Bergström.

Lunds universitets Hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se

Facebook | Twitter

Om webbplatsen