Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kultur och vetenskap

Teman Hållbarhetsveckan i Lund 2018
Kan berättelser om imorgon hjälpa oss fatta bättre beslut idag? Forskarna har höjt rösten och rest varje röd flagg. Trots otaliga varningar och uppmaningar om klimatförändringarnas konsekvenser och framtidsutsikter går det för långsamt. Vad krävs egentligen för att vi på riktigt ska engagera oss i vår egen framtid?

I takt med att de negativa konsekvenserna ökar kan vi inte längre blunda för klimatförändringarnas påverkan. Insatserna för en mer hållbar framtid är där men det går inte tillräckligt snabbt. I nya möten mellan kulturutövare och forskare undersöker Johannes Stripple, docent i statsvetenskap, hur berättelser kan göra framtiden mer begriplig.

– Jag hoppas vi kan bli bättre på att förstå hur fiktion kan gestalta de framtider vi blir allt bättre på att räkna på. Kan berättelser om framtiden hjälpa oss att fatta bättre beslut?

Framtidsscenarier är något som de tekniska vetenskaperna använt sig av länge. Genom pilotprojekt har till exempel Sveriges storstäder infört trängselskatt. I forskningsprojektet Narrating Climate Futures undersöker Stripple och andra forskare från olika discipliner förhållandet mellan berättelser och vetenskap med fokus på hållbarhet. Kan litteratur, konst och andra kulturformer vara verktyg för att människan på riktigt ska känna och förstå vad klimatförändringar innebär och vad framtidsutsikterna kan vara?

Under Hållbarhetsveckan kommer en hel dag att ägnas åt att att undersöka hur, och om, kultur och vetenskap kan samverka för att skapa en hållbar framtid. Johannes Stripple berättar:

– Under Arts meet Science möts forskare och konstnärer för att undersöka på vilka sätt kultur och hållbarhetsarbete kan mötas. Det finns ofta stora förhoppningar på kulturens betydelse och potential för en hållbar framtid. Vissa praktiker är öppna för att ha en mer aktivistisk roll medan andra ogillar idén.

Två konstnärer som gärna rör sig i mötet mellan människa, vetenskap och kultur är duon Bigert & Bergström. Deras utställning The Weather War visas just nu på Skissernas museum och de kommer även att delta under Arts meet Science. I utställningen utmanar de konstnärsrollen genom att visa hur kreativitet kan vara ett kraftfullt hjälpmedel för att fundera kring det svåra.

Det är i just det mötet som diskussionen tar fart. Faktan finns tillgänglig. Forskarna vet vad som måste göras och politikerna måste följa. Vad som däremot tycks fattas är det som gör att vi bryter rutinen och engagerar oss. Är det här kulturen kommer in och ger fakta mening? Det återstår att se under Arts meet Science.

Text: Lina Lockean

Hållbarhetsveckans arrangemang

Läs mer om alla arrangemang under Hållbarhetsveckan i Lund 2018 på temat "Hållbar konsumtion"

Artiklar, filmer och poddar inför och under Hållbarhetsveckan

Material kommer inom kort och fylls på successivt

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se