Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hållbar mat

Teman Hållbarhetsveckan i Lund 2018
Idag är vi nästan 8 miljarder människor som ska samsas om de resurser som finns på jorden. Detta är en stor utmaning för både stater, livsmedelsföretag och gemene man, eftersom vi alla dagligen är beroende av att ha mat på bordet. Enligt Unicef är cirka en sjundedel av alla barn i världen undernärda. Det är ett av det störta hoten mot barns liv – hälften av alla barn som dör innan femårsålder gör så till följd av undernäring.

Samtidigt som så många lever liv i brist på mat har många av oss tillgång till ett stort överflöd av råvaror i våra matbutiker. Denna stora snedfördelning av mat är ett av de stora problemen i världen idag, samtidigt som befolkningen i världen bara ökar och ökar. Hur ska vi kunna skapa en hållbar matproduktion för de nästan 8 miljarder människor som bor på jorden idag?

Att äta mer hållbart har nästan kommit att bli en folkrörelse inom vissa grupper i Sverige, de köper lokalproducerat kött från ekologiska gårdar på landet och den största vegangruppen på Facebook har över 100 000 medlemmar. Det finns en stor vilja och ett stort intresse för att äta mer hållbart. Samtidigt är det långt ifrån alla som delar detta intresse eller inte har möjlighet till det, bland annat på grund av bristande resurser. Då blir det billiga importerade köttet det enda alternativet. Att äta klimatsmart i Sverige idag är till stor del en klassfråga, samtidigt som en stor del av ansvaret ligger på konsumenterna.

Enligt Naturvårdsverket står hushållens konsumtion av livsmedel för ungefär lika mycket koldioxidutsläpp som hushållens transporter. Samtidigt har utsläppen i Sverige kopplade till livsmedel sjunkit betydligt de senaste 20 åren samtidigt som utsläppen relaterat till svensk konsumtion har ökat markant i andra länder. Att skapa en hållbar matproduktion som kan förse en växande befolkning med bra mat är en svår utmaning.

Artiklar, filmer och poddar inför och under Hållbarhetsveckan

Debatt i Lund 25 april 2018: Mat, makt och miljö – går det att äta klimatsmart?

Konsumenter har fått axla ett stort ansvar när det gäller att välja hälsosam, klimatsmart och hållbart producerad mat. Frågan är hur stor makt konsumenter egentligen har. Vilket ansvar har livsmedelsproducenterna? Och politikerna?
Läs mer och se debatten i efterhand: Mat, makt och miljö – går det att äta klimatsmart?

Farm2Forest – hållbart jordbruk i en biobaserad framtid

Forskning och samhälle i nära samverkan. Det är grunden för Farm2Forest som ska ge underlag för kommande reformer i den svenska och europeiska jordbruks- och skogsbrukspolitiken. Läs en intervju med professor Yann Clough från Centrum för miljö- och klimatforskning i senaste temat från Mission is Possible: Farm2Forest – hållbart jordbruk i en biobaserad framtid

Yann Clough

Vad händer med våra bin?

Idag är det nästan 8 miljarder människor runt om i världen som behöver mat varje dag. I takt med att befolkningen har ökat har också matproduktionen ökat dramatiskt. Detta genom ett mer effektiviserat jordbruk. Det har dock skapat problem för våra små vänner som ska hjälpa oss att pollinera skördarna som sedan blir till vår mat. Läs vidare

I sandstormens öga

Sandstormar brukade vara väderfenomen som förknippades med torka och öknar. Situationen har förändrats, och i dag kan sandstormar uppstå över hela Mellanöstern, och med högre frekvens än tidigare. Det fick forskaren Hossein Hashemi att bli intresserad, och han säger att sandstormar för närvarande är ett av regionens svåraste problem för hållbarhet, ekonomi och hälsa. Läs mer: I sandstormens öga

I sandstormens öga

 

Lunds universitets Hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se

Facebook | Twitter

Om webbplatsen