Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hållbar konsumtion

Teman Hållbarhetsveckan i Lund 2018
Enligt konsumentverket köper vi ca 13.5 kg textiler per person varje år. Av dessa 13,5 kg återvinns ca en femtedel. En stor del av dessa textiler är Fast Fashion som produceras av företag med hög omsättning, låga priser och stor produktion. Fast fashion har kommit att få mycket kritik på grund av de utsläpp som produktionen bidrar till och de i många fall dåliga arbetsförhållanden för arbetare som tillverkar kläderna. Hos vem ligger ansvaret för en mer hållbar konsumtion? Hos företagen själva, staterna som stiftar lagarna eller hos konsumenterna som står för efterfrågan?

Många av dessa massproducerande företag lägger majoriteten av sin produktion i låglöneländer så som Kina och Bangladesh. Ett nytt land som många företag på senare tid valt att etablera sig i är Etiopien, som är ett av de länder i världen med snabbast utveckling men också en diktaturer med starka inbördeskonflikter och motsättningar mellan olika folkgrupper.

Känsliga investeringar motiveras ofta med möjlighet att påverka produktionsländerna i rätt riktning och bidra till en positiv utveckling i landet. Detta är något som kritiseras av bland annat Parul Sharma, människorättsjurist och före detta ordförande för den svenska delegationen för Agenda 2030. Parul Sharma deltar i paneldebatten med tema Fashion Revolution: Human rights and sustanability in the textile industry, under Hållbarhetsveckan. I detta evenemang får vi även bland annat ta del Jonah Wigerhall, hållbarhets ansvaring på H&M Group, och Songul Can, chef för affärsutveckling på Indivudell Människohjälp, tankar kring rättigheter inom textilproduktionen och hållbar konsumtion.

Inom ramen för temat Hållbar konsumtion kommer vi bland annat även få ta del av en workshop kring ämnet konfliktmineraler. Materialet till dessa så små men så viktiga komponenter till mycket av den elektronik vi idag är så beroende av, både smartphones men även inom den ökande produktionen av elbilar. Utvinningen av dessa mineraler skapar idag stora konflikter i exempelvis Kongo, på grund av möjligheten att tjäna mycket pengar samtidigt som utvinningen av mineralen kobolt också är mycket farlig. Mer om detta får vi lära oss genom bland annat Radu Mares, Raoul Wallenberg institutet, Théo Jaekel, människorättsjurist och Eva Bennis, hållbarhetsansvarig på Volvo Groups Trucks.

Text: Ellen Jonsson

Artiklar, filmer och poddar inför och under Hållbarhetsveckan

HållbaraPodden samtalar med Songul Can på IM om fast fashion

I HållbaraPoddens premiäravsnitt får du lyssna till en intervju med Songul Can. Songul är ansvarig för IM Fair Trade, en del av den svenska biståndsorganisationen Individuell Människohjälp. Är du intresserad av Fast Fashion, hållbarhet inom modeindustrin och vem som har ansvar att driva på förändring så är detta ett avsnitt för dig. HållbaraPodden är en podd från Lunds universitets Hållbarhetsforum. Sofia Rutberg är programledare och producent. Lyssna till HållbaraPodden med Songul Can

HållbaraPodden

Debatt i Lund 25 april 2018: Mat, makt och miljö – går det att äta klimatsmart?

Konsumenter har fått axla ett stort ansvar när det gäller att välja hälsosam, klimatsmart och hållbart producerad mat. Frågan är hur stor makt konsumenter egentligen har. Vilket ansvar har livsmedelsproducenterna? Och politikerna?
Läs mer och se debatten i efterhand: Mat, makt och miljö – går det att äta klimatsmart?

Fyra svenska städer blir testpiloter för delningsekonomi

Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå blir teststäder i ett nytt nationellt program för delningsekonomi. "Framtidens städer står inför stora utmaningar. Sverige ska bli ledande när det gäller att utveckla de lösningar som delningsekonomin innebär, säger Kes McCormick vid Lunds universitet. Under Hållbarhetsveckan i Lund lanseras programmet Sharing Cities Sweden. Läs mer: Fyra svenska städer blir testpiloter för delningsekonomi

sharing cities

Nya hållbara vindar i modebranschen

leverantörskedjor i modebranschen

Konsumenterna kräver allt billigare kläder samtidigt som fler blir medvetna och tänker om: second hand istället för ”fast fashion”. Klädföretagens hållbarhetsproblem handlar ofta om komplicerade leverantörskedjor – och konsumenternas krav. Men tillsammans kan konsumenter, före­tag och politiker ändra på mode­branschen, menar Johan Jansson och Jens Hultman, forskare i företagsekonomi. Läs hela artikeln: Nya hållbara vindar i modebranschen

Se föreläsningar från Fashion Revolution Day i Lund 2018

fashion revolution day lund

Tankar från seminariet "Blood batteries: the dark side of renewable energy"

Efterfrågan av smartphones, datorer och elbilar ökar lavinartat. Samtidigt som utvecklingen av produkterna snabbt går framåt. Skärmarna blir bättre, bilarna blir miljövänligare och framför allt batterierna har utvecklats för att hålla längre och bli starkare. Just dessa batterier, eller kanske främst de mineraler som finns i komponenterna, stod i centrum på eventet "Blood Batteries: The dark side of renewable energy", som ingick i konferensen "Sustainable Consumption, Human Rights and Justice. Läs mer: Tankar från seminariet "Blood batteries: the dark side of renewable energy"

Radu Mares från Raoul Wallenberg Institutet för Mänskliga Rättigheter. Foto: Sandra Jakobsson, RWI

Ingen rök utan eld i återvinningsindustrin

I högtalarna spelas traditionell folkmusik från Sichuan-provinsen. Scenröken ligger vit och tät över golvet och på scen trängs PET-flaskor och plastpåsar på hög. Under Hållbarhetsveckan möts Hållbarhetsforum och DocLounge Lund i ett samarbete och visar dokumentären Plastic China på Mejeriet för att visa på att problem inte löses bara för att en flyttar på dem. Läs mer: Ingen rök utan eld i återvinningsindustrin

plastic china - allra käraste syster spelar

Intervju med Emily Boyd om globala målen

Under Hållbarhetsfestivalen intervjuades Emily Boyd, professor och föreståndare på LUCSUS, av podden Influenced by Nature. Ett samtal om globala hållbarhetsmålen och vad som krävs av oss som individer och samhälle för att nå målen. Lyssna här, på iTunes eller Soundcloud.

Emily Boyd podcast

Lunds universitets Hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se

Facebook | Twitter

Om webbplatsen