Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Framtidens städer

Teman Hållbarhetsveckan i Lund 2018
Allt större andel av jordens befolkning bor idag i urbana områden. År 2014 bodde mer än hälften av världens befolkning i städer, 2050 förväntas andelen ha ökat till 66 procent. Staden är en mytomspunnen plats. En plats dit människor kommer för att förverkliga drömmar. En plats där erfarenheter och idéer kan utbytas. Men, också en plats som på många håll präglas av fattigdom och luftföroreningar. När allt fler människor bosätter sig i urbana områden ställs nya krav på staden.

Staden är en plats där kraven på de tre dimensionerna av hållbarhet: social, ekologisk och ekonomisk, möts. Ett av de globala målen för 2030 är just Hållbara Städer och Samhällen. I målet ingår en rad delmål. Ett av dem är att säkerställa fullgoda, säkra och ekonomiskt överkomliga bostäder för alla. Ett annat är att minska städers negativa miljöpåverkan per person. Ett tredje handlar om att säkra tillgången på hållbara transportsystem.

Vad vi måste komma ihåg är att olika städer i världen har olika förutsättningar för att nå upp till målen om den hållbara staden. Länder måste stötta varandra på ett globalt plan för att alla världens städer ska kunna bli mer hållbara. Utmaningarna att balansera de tre hållbarhetsdimensionerna i staden är stora. Hur ska vi till exempel säkra den ekonomiska tillväxt som krävs för att förse invånarna med välfärd, samtidigt som vi ska minska vår miljöpåverkan? Hur kommer framtidens stad att se ut? Kanske kommer vi leva i en stad där varje hus har trädgård på taket och där bostädernas uppvärmning kommer från en hållbar energikälla som vi ännu inte har upptäckt. Kanske kommer alla bilvägar vara borta och ersatta med sexfiliga cykelbanor.

Det finns stora möjligheter att påverka utvecklingen i positiv riktning. Det som krävs för att göra framtidens städer till bättre platser, ekonomiskt, socialt och ekologiskt, är att tänka i nya banor.

Text: Sofia Rutberg

Artiklar, filmer och poddar inför och under Hållbarhetsveckan

Vatten i städer – Klimatanpassning i den gröna täta staden

Vatten är livsviktigt för att vi ska överleva. Dock har vatten också en tendens att skapa stora problem när det hamnar på ”fel” ställe. Att styra över vädret kan vi inte men vi kan bygga samhällen som bättre klarar av att hantera det väder vi har. Läs mer om seminariet "Klimatanpassning i den gröna täta staden" och få tips om informationsbroschyrer och rapporter på ämnet från forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning.

Den täta gröna staden
Bild: Isa Hilldetun och Tora Åsling, COWI

Fyra svenska städer blir testpiloter för delningsekonomi

Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå blir teststäder i ett nytt nationellt program för delningsekonomi. "Framtidens städer står inför stora utmaningar. Sverige ska bli ledande när det gäller att utveckla de lösningar som delningsekonomin innebär, säger Kes McCormick vid Lunds universitet. Under Hållbarhetsveckan i Lund lanseras programmet Sharing Cities Sweden. Läs mer: Fyra svenska städer blir testpiloter för delningsekonomi

sharing cities

Vårt allt varmare klimat påverkar arbetslivet

Människor som arbetar i varma klimat är en utsatt grupp när klimatförändringarna bidrar till allt högre temperaturer. Att arbeta i hetta kan leda till värmestress med negativa hälsoeffekter som följd. Om temperaturen fortsätter stiga kommer det inte vara möjligt att arbeta inom fysiska utomhusyrken eller i vissa delar av världen i framtiden, visar en ny avhandling i Arbetsmiljöteknik vid LTH. Läs mer: Vårt allt varmare klimat påverkar arbetslivet

Vårt allt varmare klimat påverkar arbetslivet

Så fixar du surr i vårträdgården

Ungefär en tredjedel av de svenska vildbiarterna är hotade eller har minskat kraftigt. ”Ha lite stökigt”, är pollineringsexperten Lina Herbertssons bästa tips för hur du kan underlätta för bina i din egen trädgård. Läs mer och se en intervju på webben med Lina: Så fixar du surr i vårträdgården

Lina Herbertsson

Lunds universitets Hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se

Facebook | Twitter

Om webbplatsen