Klimatforskning på hög nivå

Om Lunds universitets forskningsstation i Hyltemossa
Vid universitetets forskningsstation i Hyltemossa pågår dygnet runt insamlingen av data till europeisk klimatforskning. Den största av de båda masterna sträcker sig hela 150 meter rakt upp i skyn. Varannan vecka måste stationens personal klättra till toppen för att torka rent två sensorer. Och i den lägre masten har det nyligen pågått ett intensivt arbete att installera utrustning som ska studera hur granarnas egna utsläpp egentligen påverkar klimatet.

Mast för klimatmätningar i Hyltemossa
Forskningsstationen i Hyltemossa har varit i bruk sedan 2014. Den ligger i en barrskog i nordvästra Skåne. Foto: Kennet Ruona

Den mjuka mossan breder ut sig som en behaglig heltäckningsmatta i skogsslänten vid forskningsstationen i Hyltemossa, söder om Perstorp. Luften doftar friskt av omgivande barrträd, och försiktiga regndroppar vittnar om ett annalkande regn.

Många av träden i området är numrerade med hjälp av skarpt gulfärgade plastband. På vissa träd ringlar sladdar upp längs barken. Andra stammar har blivit inklädda i skyddande plast så att de med viss fantasi och rätt skymningsljus skulle kunna förväxlas med spökliknande varelser. Det kan knappast undgå en besökare att här pågår någon form av forskningsarbete.Mätningar på träden i Hyltemossa

– Alla våra data är öppna. Andra forskare får gärna använda dem för sina egna projekt, exempelvis för att studera kolupptaget i svenska skogar eller hur klimatet påverkar skogens tillväxt, säger Janne Rinne, som är professor i naturgeografi och har det övergripande vetenskapliga ansvaret för forskningsstationen.

Under vår promenad i skogsområdet berättar han om alla olika data som forskarna samlar in. Det handlar exempelvis om meteorologiska data som temperatur, luftfuktighet, vindhastighet, solinstrålning. Temperaturen registreras från en meter ner i marken till 150 meter upp i luften. Och så mäter man växthusgaserna koldioxid, metan och lustgas – dessa data utgör kärnan i det omfattande europeiska forskningssamarbetet ICOS, som består av ett nätverk av mätstationer över hela kontinenten.

– Och här mäter vi trädens temperatur. Den mäts under barken, säger Janne Rinne i förbifarten och pekar på sladdarna som sitter fasttejpade längs en av trädstammarna vi passerar.mätningar på träd i Hyltemossa

Dessutom studerar forskarna i Hyltemossa numera även aerosoler, partiklar i luften.

– Träden släpper naturligt ut en typ av reaktiva gaser som sedan bildar partiklar i luften, förklarar Janne Rinne.

Dessa luftburna partiklar har troligtvis en kylande effekt på klimatet genom att de bidrar till ökad molnbildning i atmosfären, men förståelsen för den här typen av mekanismer är fortfarande begränsad på grund av att få studier har gjorts på barrträd.

Tack vare satsningen på projekt om luftburna partiklar i Hyltemossa är fältstationen numera med i ytterligare ett EU-nätverk med koppling till klimatforskning; ACTRIS.

Janne Rinne betonar att Hyltemossastationen är tillgänglig även för andra forskningsfält som skulle kunna ha nytta av faciliteterna. På stationen finns flera övernattningsrum och ett kök, en verkstad och ett litet labbutrymme, kontorsplats och internet.

Efter en kort promenad i skogen når vi foten av den 150 meter höga masten. Den restes 2014, två år före den lägre masten. Forskningsingenjören Michal Heliasz, som också har slagit följe med oss i skogen, berättar att det tar cirka 30–40 minuter att klättra upp till toppen av den högsta masten. Och det måste göras varannan vecka då ett par sensorer i mätutrustningen längst upp ska torkas av.

– Fast på vintern när det är kallt och blåsigt tar det tio minuter längre tid att klättra upp, säger Michal Heliasz.

Michal Heliasz ansvarar för forskningsstationens löpande servicearbete, såväl på marken som uppe i luften. Att arbeta i masterna kräver både utbildning, certifikat och säkerhetsutrustning. Man måste alltid vara två personer tillsammans där uppe av säkerhetsskäl. Om någon skulle bli akut sjuk eller skadad uppe i masten går det inte att ringa 112 utan klättrarna måste istället förlita sig på varandra och på det långa nedfirningsrepet som alltid ska tas med upp.

LUM:s utsända tittar lystmätet mot toppen och undrar om de som har tillstånd att klättra i masterna någon gång roat sig med att se vem som kan klättra upp fortast. Michal Heliasz ler, men skakar på huvudet.

– Nä, men det händer att man stannar upp och tar ett foto på utsikten någon gång ibland om det finns tid över, säger han.

Text: Lena Björk Blixt

Foto: Kennet Ruona

Artikel från Lunds universitets magasin LUM nr 4, 2018

ICOS Sweden

mätutrustning ICOS
Foto: Anders Båth

ICOS Sweden är del av ett europeiskt samarbete kring mätningar av klimatdata för att övervaka hur balansen av växthusgaser utvecklas med pågående klimatförändringar. Syftet är att forskare ska få tillgång till likvärdiga, standardiserade data som kan användas i klimatforskning och klimatmodeller.

ICOS hemsida

Kvalitetsäkrade data om klimatet från ICOS Sweden