Expertlista Lunds universitet - 1,5 gradersrapporten från IPCC

I anslutning till att FN:s klimatpanel IPCC släpper en rapport om 1,5 greders global uppvärmning har Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet sammanställt en expertlista för medier som vill tala med en expert på klimatförändringarna och dess konsekvenser inom olika områden.

Forskare vid Lunds universitet som kan svara på frågor från media om klimatförändringen och dess konsekvenser i samband med att FN:s klimatpanel IPCC presenterar en specialrapport om 1,5 graders global uppvärmning 8 oktober 2018:

markku [dot] rummukainen [at] nateko [dot] lu [dot] se (Markku Rummukainen), professor i klimatologi vid Centrum för miljö- och klimatforskning och ansvarig för Sveriges kontakter med IPCC-organisationen. Markku kan svara på frågor om den aktuella IPCC-rapportens bakgrund, samt om observerade och projicerade klimatförändringar.

luis [dot] mundaca [at] iiiee [dot] lu [dot] se (Luis Mundaca), professor i policyanalys vid Internationella miljöinstitutet och en av de forskare som varit med och skrivit IPCCs specialrapport om effekterna av 1,5 graders global uppvärmning.

lena [dot] neij [at] iiiee [dot] lu [dot] se (Lena Neij), professor och föreståndare för  Internationella miljöinstitutet som kan svara på frågor om ny energiteknik, förnybar energi, energieffektivisering, kostnadsutveckling av ny teknik, styrmedel och behovet av lokala satsningar.

lars_j [dot] nilsson [at] miljo [dot] lth [dot] se (Lars J Nilsson), professor i miljö- och energisystem vid LTH och en av författarna till IPCCs tidigare specialrapport om hållbar energiproduktion. Lars kan svara på frågor om teknikutveckling, hållbara energisystem och hur basindustrin kan minska sina utsläpp av växthusgaser.

emily [dot] boyd [at] LUCSUS [dot] lu [dot] se (Emily Boyd), professor och föreståndare för Centrum för hållbarhetsstudier som kan svara på frågor om klimatanpassning och naturkatastrofer som orsakats av klimatförändringar.

caroline [dot] fredriksson [at] tvrl [dot] lth [dot] se (Caroline Fredriksson), doktorand i vattenresurslära vid LTH som kan svara på frågor om kusterosion och översvämningar från havet.

johanna [dot] alkan_olsson [at] cec [dot] lu [dot] se (Johanna Alkan Olsson), forskare vid Centrum för miljö- och klimatanpassning som kan svara på frågor om klimatanpassning i urbana miljöer.

henrik [dot] smith [at] biol [dot] lu [dot] se (Henrik Smith), professor och föreståndare för Centrum för miljö- och klimatanpassning som kan svara på frågor om klimatförändringens effekter på biologisk mångfald.

roger [dot] hildingsson [at] svet [dot] lu [dot] se (Roger Hildingsson), forskare vid Statsvetenskapliga institutionen som kan svara på frågor om miljö- och klimatpolitik, och samhällsstyrningens roll i klimatomställningen.

johannes [dot] stripple [at] svet [dot] lu [dot] se (Johannes Stripple), forskare vid Statsvetenskapliga institutionen som kan svara på frågor om miljö- och klimatpolitik, och hur samhället och individer hanterar klimatutmaningen.

kimberly [dot] nicholas [at] LUCSUS [dot] lu [dot] se (Kimberly Nicholas), forskare vid Centrum för hållbarhetsstudier som kan svara på frågor om klimatpolitik och individuella livsstilsval.

lennart [dot] olsson [at] med [dot] lu [dot] se (Lennart Olsson), professor vid Centrum för hållbarhetsstudier som medverkat som författare till IPCCs tidigare rapporter och kan svara på frågor om hur klimatförändringen påverkar resurssvaga samhällen och individer.

Läs mer om 1,5 gradersrapporten här

Experter inom miljö, klimat och hållbarhet vid Lunds universitet

Lunds universitets Hållbarhetsforum har också sammanställt en bredare lista med experter från universitetet inom hållbarhetsområdet. Läs vidare