Oksana Mont, IIIEE, en av Europas bästa forskare

De mest prestigefulla forskningsanslagen i Europa utdelas av European Research Council (ERC). Konkurrensen om dessa anslag är oerhört hård. De få forskare som går vidare till intervju med sina ansökningar har högsta kvalitet. Men alla som i slutbedömningen får allra högsta betyg kan inte få finansiering. De europeiska pengarna räcker inte till. Därför har stiftelsesamarbetet Swedish Foundations’ Starting Grant initierats för att bevilja några av dessa forskare vid svenska universitet motsvarande belopp som de sökt från ERC. Oksana Mont vid Internationella Miljöinstitutet är en av dessa forskare.
Oksana Mont är professor på Internationella Miljöinstitutet, Lunds universitet.

De samarbetande stiftelserna är Familjen Erling-Perssons Stiftelse, Kempestiftelserna, Ragnar Söderbergs stiftelse och Riksbankens Jubileumsfond. Nu presenteras de första mottagarna av Swedish Foundations’ Starting Grants.

Utlysningen Swedish Foundations’ Starting Grant begränsas av respektive stiftelses stadgar och vetenskapliga inriktningar, vilket har medfört att Riksbankens Jubileumsfond och Kempestiftelserna denna gång inte har finansierat någon som sökt Starting Grant. Därför har dessa stiftelser i stället valt att finansiera två Consolidator Grants, som är nästa nivå i ERCs ansökningssystem, även de med högsta betyg men utan finansiering.

– För oss är det angeläget att fler svenska forskare inom humaniora och samhällsvetenskap kan få ERC-anslag. I ett läge när det inte finns någon kandidat till Starting Grant, har vi beslutat att istället finansiera en sökande i nästa kategori, Consolidator Grant. Vi vill genom detta uttrycka vårt engagemang och vår övertygelse, säger Göran Blomqvist, vd i Riksbankens Jubileumsfond.

Oksana Mont, Internationella miljöinstitutet, Lunds universitet är ett av två beviljade Consolidator-projekt, med projektet ”Urban Sharing” finansierad av Riksbankens Jubileumsfond

Om Swedish Foundations' Starting Grant

Swedish Foundations’ Starting Grant är ett initiativ mellan fyra samarbetande stiftelser; Familjen Erling-Perssons Stiftelse, Kempestiftelserna, Ragnar Söderbergs stiftelse och Riksbankens Jubileumsfond. Satsningen riktar sig till de som fått högsta betyg i ERCs bedömningar men som trots det inte beviljats medel.

Läs pressreleasen här

2018-02-16
Talk: Sustainability 9 March – The way forward for the Global Goals
2018-02-13