Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Transforming Stories

Hållbarhetsveckan 8–13 april 2019

Transforming Stories

Vi människor följer det narrativ vi tycker är mest tilltalande; vi suktar efter karismatiska karaktärer, klara motiv, orsak och verkan. Dagens stora utmaningar har ofta ingen tydlig hjälte eller fiende, inget motiv eller klar dramaturgi, och ett osäkert förhållande mellan orsak och verkan. Klimatförnekare styr flera av världens stora länder i motsatt riktning från den som stakas ut av forskarsamfundet samtidigt som klockan tickar allt närmare 2030.

Hur kan vi berätta en tilltalande, och samtidgt vetenskapligt korrekt, berättelse om en ljusare morgondag och de val som kommer leda oss dit? I det här temat vill vi belysa ambitiösa och effektiva kommunikationsinsatser och utforska hur konst, spel och litteratur kan användas för att förmedla berättelsen om en hållbar värld.

Evenemang


mack

Carbon Ruins

April 8 16-20, Eden 

Universitets tankesmedja LU Futura bjuder tillsammans med Narrating Climate Futures initiativet och Climaginaries-projektet in till vernissagen av utställningen Carbon Ruins, ett museum över fossil-eran och de objekt vi lämnade bakom oss. Vi transporteras till år 2053, Sverige är världens första fossilfria välfärdsland - hur kom vi dit? Vad försvann och vad blev kvar? Hör historierna bakom objekten och föreställ dig en fossilfri framtid. Utställningen kommer gå att besöka under hela Hållbarhetsveckan, uppdateringar om tillhörande programpunkter kommer. 

böcker

Slutet? - Ett samtal om klimatfiktion

April 10 18.00, Lunds Stadsbibliotek 

”Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta.” Om detta handlar Mats Strandbergs (Cirkeln, Färjan, Hemmet) senaste ungdomsbok Slutet. Hur kan böcker – både fakta och skönlitteratur – få oss människor att reflektera över klimatförändringar? Hör Mats Strandberg samtala med Alexandra Nikoleris från Lunds universitet som forskar om just klimatlitteratur. Sugen på att ladda upp med Climate Fiction inför samtalet - vi har gjort en top tio lista!

vr

Upplev torkans verklighet genom VR

April 12 10-12, VR-labbet IKDC

Kom förbi VR-labbet och testa fyra olika VR-spel som kretsar kring hållbarhet. Upplev den hårda verklighet som bönder upplever när regnen slutar komma, hur en naturkatastrof (jordbävning) känns och hur man bäst gör hållbara konsumentbeslut. Vi kommer även diskutera rollen som virtual reality har i hållbarhetskommunikationen. 

Har du frågor eller idéer kring hållbarhetsveckan?

Kontakta Jenny Hansson,
projektledare och kommunikatör

jenny [dot] hansson [at] cec [dot] lu [dot] se
070-3592609

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se