Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Transforming Food

Hållbarhetsveckan 8–13 april 2019
Mat är en nödvändighet för mänsklighetens överlevnad. Efter en lång nedåtgående trend, lever nu fler människor i hunger än föregående år. Samtidigt slängs en tredjedel av maten som produceras i vår del av världen. Vi vill diskutera hur matproduktionen berör alla sjutton globala mål och behöver förändras för att genomföra Agenda 2030.

Transforming Food

Evenemang


 

Two Taiwanese Children Harvest an Aubergine (Michael Bisch/CC-BY-NC-ND 2.0)

En hållbar måltid inom planetens gränser

10 april, 15-17, Magle Konsertsal

I Sverige serveras ca 3 miljoner måltider dagligen i vård, skola och omsorg - här finns det stor möjlighet till klimatvinster. Men hur ser egentligen en näringsrik, god och prisvärd meny ut som även kan lagas inom de planetära gränserna? Lyssna på experter från Lunds Universitet, hör hur Göteborgs stad och Lunds kommun tacklar frågan samt skapa din alldeles egna klimatmeny! Anmälan finns här

STEPS

Carbon dioxide or Crops? What is the Future of Plastics in a Sustainable Society?

9 april, 15-16.30, Magle Konserthus

Interest in biobased plastics as a sustainable alternative is increasing. But what materials are most sustainable, efficient and viable to use? Welcome to an event exploring the possibilites of using residues from agriculture, or even carbon dioxide, to produce plastics in way that avoids food insecurity and negative climate impacts in the future. The research project STEPS - Sustainable Plastics and Transition Pathways will answer all your questions! Read more.

 

Zero-bread-waste workshop

Zero-bread-waste workshop

9 april, 18-19, Wermlands Nation

Wondering what to do with old bread? Have you ever faced the dilemma of either throwing dry bread away or not enjoying eating it? Don’t worry, there are may ways to make it tasty again! In this workshop, we will cook together a whole dinner out of dry bread, from starter to desert! Because food waste is a common problem in every household, but with some creativity we can avoid it. Bring some old bread, if you have any, and we fix the rest. Read more.

RE:DESIGN FOOD

9 april, 8-17, Stora Hörsalen IKDC

Vilken roll har animalieproduktionen i framtidens matlandskap? Hur får vi bukt med dagens ”odla och släng”-beteende och kan vi utrota matsvinn en gång för alla? Hur ska maten packas och fraktas för att hålla längre men bli mer resurseffektiv och hur förhindrar vi att mer och mer åkermark blir obrukbar och näringsfattig? Välkommen till RE:DESIGN FOOD – dagen då vi gemensamt tacklar vår tids stora matutmaningar tillsammans med design- och innovationsforskare vid Lunds universitet. Detaljerat program och anmälan finns här.

Steaks and Salads, Cars and Shopping: Gendered Consumption and the Environment.

10 april, 16-18, Geocentrum I

A workshop on the implications of gendered consumption patterns for the environment, hosted by Fem Fighters. We will touch upon various fields to understand how gendered norms determine our choices and interests, and thereby influence our ecological footprints. Read more

Farmer Confessions #2 : Fältenborgs gård

12 april, 18-19, Stenkrossen

Come join us for the second instalment of the Farmer Confession series, where local farmers come tell us all about their experiences and knowledge about what it’s like to run a small scale farming business. This time we welcome Kerstin from Fältenborgs gård as our speaker, followed by a Q&A and a mingle with snacks and refreshments. Read more

Har du frågor eller idéer kring hållbarhetsveckan?

Kontakta Ludwig Bengtsson Sonesson, 
projektledare och kommunikatör

ludwig [dot] bengtsson_sonesson [at] cec [dot] lu [dot] se
0762185950

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se