Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hållbarhetsveckan 2019

"Transforming our World" April 8-13 2019
Hållbarhetsveckan är ett årligt event i Lund där universitetet, Lunds kommun, organisationer och andra intresserade parter organiserar en vecka fylld med aktiviteter kring ämnet hållbarhet! I år går veckan av stapeln den 8 till 13 april på temat "Transforming our World" - med fokus på de globala målen för hållbar utveckling. Hoppas vi ses där!

transforming our world

Klockan tickar allt närmare år 2030; FN, i samråd med alla världens länder, har instiftat 17 mål som vi måste uppnå för att säkerställa en hållbar framtid. Hållbarhetsveckan 2019 skapar en plattform för både diskussion och aktion, mot en ljusare framtid! 

I år vill vi belysa den bakomliggande ambitionen i Agenda 2030, samhällsomställningen - därav temat "Transforming our World". Vi vill fokusera på synergierna mellan målen som kommer hjälpa oss i hamn till 2030 och konflikterna som kan stå i vår väg när vi styr skutan mot det hållbara samhället. Vi vill särskilt titta närmare på fyra underteman där vi ser potential till både synergier och konflikter:

themes

Transforming Stories

Vi människor följer det narrativ vi tycker är mest tilltalande; vi suktar efter karismatiska karaktärer, klara motiv, orsak och verkan. Dagens stora utmaningar har ofta ingen tydlig hjälte eller fiende, inget motiv eller klar dramaturgi, och ett osäkert förhållande mellan orsak och verkan. Klimatförnekare styr flera av världens stora länder i motsatt riktning från den som stakas ut av forskarsamfundet samtidigt som klockan tickar allt närmare 2030.

Hur kan vi berätta en tilltalande, men vetenskapligt korrekt, berättelse om en ljusare morgondag och de val som kommer leda oss dit? I det här temat vill vi belysa ambitiösa och effektiva kommunikationsinsatser och utforska hur konst, spel och litteratur kan användas för att förmedla den tilltalande berättelse vi behöver för att: Transform our World.

Transforming Work/Life

Hur ser ett hållbart samhälle ut? Vilka beslut måste våra politiskt valda ta för att vi ska nå de globala målen för hållbar utveckling? I många frågor krävs det nu akuta och ambitiösa politiska beslut, inte minst för att bromsa den globala uppvärmningen. För att nå målen krävs också att vi tittar närmare på vilken skillnad var och en av oss kan göra – i vår vardag, i vårt arbete, i våra studier och på fritiden. Några exempel på frågor att lyfta under Hållbarhetsveckan i detta tema:

 • Vad kan jag göra för att bromsa klimatförändringarna? Den senaste forskningen och samtal om hur vi går från ord till handling i vår kanske största ödesfråga just nu.
 • Hållbart ledarskap i praktiken. Hållbarhet är inte bara sopsortering och tjänsteresor, utan den sociala dimensionen kring hållbarhet är minst lika viktig. Vi tittar närmare på hur du som chef kan leda dina medarbetare mer hållbart. Finns det hållbara ”superchefer" och hur hittar man dem?
 • Tjänstemän möter politiker möter forskare möter medborgare. Hur kan den senaste forskningen kring hållbar utveckling bli till nytta för Lunds kommuns medborgare?
 • Framtidens arbetsliv. En framtidsspaning kring hur vi jobbar, hur länge vi jobbar och med vad.

Transforming Food

Mat är en nödvändighet för mänslighetens överlevnad. Efter en lång nedåtgående trend, lever nu fler människor i hunger än föregående år. Samtidigt slängs en tredjedel av maten som produceras i vår del av världen. Vi vill diskutera hur matproduktionen berör alla sjutton målen och är livsviktig för att genomföra agendan. 

 • Future Food Tech: kan nya (eller gamla) jordbruksmetoder vara nyckeln till ökad biologisk mångfald och välmående jord?
 • The foods of the future: Kommer framtidens mat bestå av insekter, skånska baljväxter, växt-baserat istället för ko-baserat? Vi välkomnar dig att fantisera, smaka och diskutera framtidens mat. 
 • The race for biomass. Vi behöver ställa om från fossilt till hållbart, men hur mycket biomassa finns det tillgängligt för att skapa plast, bränsle, skyskrapor och kläder? Och hur påverkar en ökad industri för bio-massa den biologiska mångfalden, vår matproduktion och klimatet?
 • Drought: Förra sommarens torka överrumplade landets jordbrukare och fick förödande konsekvenser för skörden och ekonomin i branschen. Är vårt jordbrukssystem förberett för ett mer instabilt klimat? 

Transforming Cities

Städer är idag händelsernas centrum. Utvecklingen är snabb, den urbana befolkningen växer så det knakar och detta skapar både möjligheter och problem när det kommer till transport, boende och välfärd. Vi vill prata om hur vi kan garantera att städernas påverkan är positiv och att alla dess invånare kan leva ett gott och hållbart liv. 

 • The equal and just city: Hur ser vi till att våra växande städer tillgodoser våra behov samtidigt som vi minskar vår klimatpåverkan?
 • Growth or degrowth: Bör vi bygga vårt samhälle efter jagandet av tillväxt eller är det istället dags för ett paradigmskifte åt andra hållet?
 • What is the city of the future built of? Utveckling för alltid med sig infrastruktur och annan bebyggelse, men materialen som vi använder vid konstruktion har en enorm miljöpåverkan. Hur kan vi tillgodose behoven för en växande befolkning, utan att öka vårt ekologiska fotavtryck?

Vill du och din organisation vara med?

Vi vill gärna få med hela Lund och regionen i arbetet med en hållbar framtid. Är du intresserad av att bidra till 2019 års hållbarhetsvecka? Kontakta gärna Jenny Hansson med dina tankar och idéer på jenny [dot] hansson [at] cec [dot] lu [dot] se eller på telefon 046-222 75 19, 070-3592609

Vår prorektor Sylvia talar om årets tema

Kontakt Hållbarhetsveckan

Har du frågor eller idéer kring hållbarhetsveckan? 
Kontakta Jenny Hansson,
projektledare och kommunikatör

jenny [dot] hansson [at] cec [dot] lu [dot] se

046-2227519
070-3592609

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se