Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hållbarhetsveckan 2017 i text och bild

Under Hållbarhetsveckan hade vi ett team av studentjournalister till hjälp för att utforska alla spännande arrangemang. De gjorde allt från liveintervjuer till krönikor.

Några av studenternas artiklar

Highlights från konferensen Fossilfritt Skåne

Kan något så överhängande och allvarligt som klimathotet paketeras på ett sätt som ger framtidstro? Kanske lyckades det under Hållbarhetsveckans andra dag. Tisdagen den 16 maj fylldes Stora Salen i AF-borgen i Lund av diskussioner, presentationer och visioner om ett fossilfritt Skåne. Konferensen modererades av Lena Neij, professor vid Internationella miljöinstitutet (IIIEE), och Svante Axelsson, nationell samordnare för initiativet Fossilfritt Sverige. Här kommer tre tankar från dagen! 

Läs vidare i en artikel av Josefine Henman

Eko - Reko även för studenter?

Är omtanke om miljön bara något för redan miljömedvetna med stor plånbok?

Läs Mikael Radhes tankar från den Eko Reko-vandring som gjordes i Lund under Hållbarhetsveckan

Om perenner, rapskakor och finansjättar

Under en förmiddag på Skissernas museum i Lund diskuterades övergången till hållbar mat i en värld i förändring. Hur ska vi förhindra att våra matjordar utarmas? Hur ska vi förpacka vår mat på ett hållbart sätt utan att förpackningen kostar mer än maten den innehåller? Och vem är det som har ansvar för att det sker en bestående förändring när det kommer till den mat vi äter? Det här är frågor som väcktes och delvis besvarades under förmiddagen.

Läs vidare i en artikel av Hannah Berk

En föreläsning på Lunds stadsbibliotek om boken Modeslavar

Det vore förmätet av oss att säga att vi inte vet vad som pågår i länder som detta, att vi inte förstått omfattningen av det konsumtionssamhälle vi i västvärlden lever i. För visst vet vi egentligen att efterverkningar finns av att vi handlar nya jeans för strax över hundralappen, eller T-shirts till pris av en påse chips… Vi förstår att det måste finnas en baksida – en smutsig, oetisk, och inte helt sällan fullkomligt omänsklig sådan. 

Läs artikeln av Ida Wallin

Hållbar stadsdelsförnyelse – visionen om den gröna staden Linero

Ett av Hållbarhetsveckans arrangemang anordnades av Lunds kommun och handlade om den stadsdelsförnyelse som just nu pågår i Linero.

Läs mer om de intryck som en av Hållbarhetsveckans studentjournalister, Filip Sandkvist, tog med sig därifrån

Människan i staden – Den klimatsäkra staden

Det är ett nyrenoverat Skisserna som välkomnar det dryga hundratal som sökt sig till föreläsningen ”Människan i staden – en dag om helhetstänkande i hållbar stadsbyggnad”. Salen som föreläsningarna hålls i var tidigare innergård till museet, men blev till en konferenssal när museet expanderade. Rummet blir på så sätt en metafor för temat: hur kan staden hållas hållbar när den byggs ut och förtätas?

Läs vidare i en artikel av Mikael Radhe

Människan i staden – Helhetstänkande i skapandet av den hållbara staden

”Har vi städer som gynnar människorna, eller är det människorna som gynnar städerna?” Så inledde moderatorn Nora Smedby Hållbarhetsveckans tredje dag på Skissernas Museum, där konferensen Människan i Staden avhandlade ämnen kring hållbar stadsutveckling.

Läs vidare i en artikel av Frans Libertson

Människan i staden – Hur når vi den hållbara staden med individen i centrum?

En svartklädd panel äntrar scenen för del tre av konferensen. Sörjer de en ohållbar framtid månntro? Nej, det är arkitekterna som är här för att presentera sina idéer om hur staden kan bli hållbarare från ett socialt perspektiv. Individen i stadsmiljön är den huvudfrågan i den tredje delen av dagens konferens, och nu lever äntligen temadagen upp till sitt namn.

Läs vidare i en artikel av Mikael Radhe

Om vad vi behöver - en tolkning av filmen Microtopia

“A house in which there is a lot of wasted space doesn’t feel vital. When you fill it with a bunch of stuff you don’t really need life itself seems diminished, so in a house where everything is necessary life itself feels very necessary. “ Ett citat från filmen Microtopia som Hannah Berk reflekterar över i en artikel på studentjournalisternas blogg.

Läs hela Hannah Berks artikel

Microtopia – om mod, ifrågasättande och ett liv motströms

Hur ser ditt hem ut idag? Hur skulle du helst bo om du tänkte utanför boxen? Microtopia är en film om alternativa sätt att bo och leva. Vi får under en tankeväckande knapp timme möta människor som har valt sin egen väg. Oavsett om skälen är klimatrelaterade, av frihetstörst eller som ett statement mot den rådande normen.

Läs vidare i en artikel av Filip Sandkvist

 
Sidansvarig:

Lunds universitets Hållbarhetsforum
Sölvegatan 37, 223 62 Lund
contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se

Facebook | Twitter

Om webbplatsen 
Tillgänglighetsredogörelse