Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hållbar mat – Sustainable Food

HÅLLBARHETSVECKAN – SUSTAINABILITY WEEK – LUND 2018

kaffebönor
Foto: UN Photo Flickr

Läs! Lyssna! Titta!

Teman inför under och efter Hållbarhetsveckan i Lund 2018. Läs om hållbarhetsforskning vid Lunds universitet. Lyssna på vår podd. Och titta på filmade föreläsningar och intervjuer. Vi vill sätta in forskningen i ett större sammanhang, lyfta målkonflikter och diskutera lösningar. Och inte minst inspirera till en hållbarare framtid. Se temasidorna för Hållbarhetsveckan 2018

Onsdag 25 april 2018

Minska matsvinn och annat avfall

Äldreboendet Linegården arbetar systematiskt för att minska sitt matsvinn, inom ramen för projektet Översta steget. Erfarenheterna av att arbeta på det här sättet är mycket goda, kom och ta del av vilka utmaningar och glädjeämnen som Linegården hittills har stött på! Ni får också höra om hur man kan arbeta strategiskt med att minska avfall inom olika typer av verksamheter – vilket vi har sett sparar miljö och pengar och förbättrar arbetsmiljön och kvaliteten i verksamheten! Läs mer och anmäl dig här.

Fermentera med Surtanten

Jenny Neikell berättar på Lunds stadsbibliotek om fermentering, att konservera mat med hjälp av bakterier som även gör maten smakrik och hälsosam. Hon har skrivit en prisbelönt bok i ämnet, hennes företag Surtantens syrade blev årets matproducent i Skåne 2016 och hon håller kurser i fermentering. Läs mer här.

Debatt i Lund

Mat, makt och miljö – går det att äta klimatsmart? Har du svårt att bestämma dig när du ska handla mat till middagen? Räcker det att maten är god och nyttig? Eller hoppas du att det du plockar ner från hyllan också ska vara bra både för smältande polarisar och för djur och natur på nära håll? Konsumenter har fått axla ett stort ansvar när det gäller att välja hälsosam, klimatsmart och hållbart producerad mat. Frågan är hur stor makt konsumenter egentligen har. Vilket ansvar har livsmedelsproducenterna? Och politikerna?

I panelen sitter:

  • Karolina Skog, Sveriges miljöminister
  • Fredrik Hedenus, forskare från Chalmers som studerar matens miljö- och klimatpåverkan
  • Henrik Smith, biologiprofessor från Lunds universitet som studerar ekosystem och biologisk mångfald
  • Ann-Helen Meyer von Bremen, journalist och författare till boken ”Makten över matkassen”
  • Hilda Runsten, expert på hållbar utveckling vid Lantbrukarnas Riksförbund, LRF
  • Moderator: Tomas Tengby, journalist och programledare för SRs program Meny

Läs mer här

Torsdag 26 april 2018

Försvinner våra bin – och spelar det någon roll?

En stor del av den globala matförsörjningen bygger på att vi får hjälp av pollinerare som bin och humlor. Samtidigt visar flera forskningsstudier att insekterna får det allt svårare att klara sig i en värld med klimatförändringar, urbanisering och högintensivt jordbruk. Föreläsning på Lunds stadsbibliotek med Henrik Smith, professor i zooekologi och föreståndare för Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet. Läs mer här.

Fredag 27 april 2018

Advancing the Transition to a Sustainable Bioeconomy

The aim of this interactive workshop is to bring BIOECONOMY graduate research school Ph.D. students and researchers together with key stakeholder representatives from industry, governmental, non-governmental and civil society organisations to conduct break out sessions on different thematic areas across the biomass value chain. Read more & register

Lördag 28 april 2018

Hållbarhetsfestival på Stenkrossen i Lund!

Festivalen har ett brett fokus och inkluderar ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet, den riktar sig till en bred allmänhet och det är gratis att delta. Det blir marknad med försäljning av hållbara produkter, information av föreningar, workshops, föreläsningar, föreställningar, m.m.

Läs mer om Hållbarhetsfestivalen 2018
​​​​​Och håll utkik på Synaps Facebook-sida för festivaluppdateringar!

Fler arrangemang!

Vi kommer att fylla på med ytterligare arrangemang successivt.

Hela programmet för veckan finns här

 

Sidansvarig:

Lunds universitets Hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se

Facebook | Twitter

Om webbplatsen