Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hållbar konsumtion

Enligt konsumentverket köper vi ca 13,5 kg textiler per person varje år. Av dessa 13,5 kg återvinns ca en femtedel. En stor del av dessa textiler är fast fashion som produceras av företag med hög omsättning, låga priser och stor produktion. Fast fashion har kommit att få mycket kritik på grund av de utsläpp som produktionen bidrar till och de i många fall dåliga arbetsförhållanden för arbetare som tillverkar kläderna. Hos vem ligger ansvaret för en mer hållbar konsumtion? Hos företagen själva, staterna som stiftar lagarna eller hos konsumenterna som står för efterfrågan?

Artiklar, filmer och poddar från Hållbarhetsveckan 2018

Debatt i Lund 25 april 2018: Mat, makt och miljö – går det att äta klimatsmart?

Konsumenter har fått axla ett stort ansvar när det gäller att välja hälsosam, klimatsmart och hållbart producerad mat. Frågan är hur stor makt konsumenter egentligen har. Vilket ansvar har livsmedelsproducenterna? Och politikerna?

Mat, makt och miljö – går det att äta klimatsmart? – youtube.com

Fyra svenska städer blir testpiloter för delningsekonomi

Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå blir teststäder i ett nytt nationellt program för delningsekonomi. "Framtidens städer står inför stora utmaningar. Sverige ska bli ledande när det gäller att utveckla de lösningar som delningsekonomin innebär, säger Kes McCormick vid Lunds universitet. Under Hållbarhetsveckan i Lund lanseras programmet Sharing Cities Sweden.

Fyra svenska städer blir testpiloter för delningsekonomi – lu.se

Fyra bilder på städer från ovan som visar trafik, hus och vatten. Fotokollage.

Nya hållbara vindar i modebranschen

Konsumenterna kräver allt billigare kläder samtidigt som fler blir medvetna och tänker om: second hand istället för ”fast fashion”. Klädföretagens hållbarhetsproblem handlar ofta om komplicerade leverantörskedjor – och konsumenternas krav. Men tillsammans kan konsumenter, före­tag och politiker ändra på mode­branschen, menar Johan Jansson och Jens Hultman, forskare i företagsekonomi.

Nya hållbara vindar i modebranschen – lu.se

Se föreläsningar från Fashion Revolution Day i Lund 2018

En publik lyssnar till en panel på Fashion revolution day Lund. Foto.

 

Intervju med Emily Boyd om globala målen

Under Hållbarhetsfestivalen intervjuades Emily Boyd, professor och föreståndare på LUCSUS, av podden Influenced by Nature. Ett samtal om globala hållbarhetsmålen och vad som krävs av oss som individer och samhälle för att nå målen.

Forskaren Emily Boyd blir intervjuad för en podcast. Foto.