Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Framtidens städer

Allt större andel av jordens befolkning bor idag i urbana områden. År 2014 bodde mer än hälften av världens befolkning i städer, 2050 förväntas andelen ha ökat till 66 procent. Staden är en mytomspunnen plats. En plats dit människor kommer för att förverkliga drömmar. En plats där erfarenheter och idéer kan utbytas. Men, också en plats som på många håll präglas av fattigdom och luftföroreningar. När allt fler människor bosätter sig i urbana områden ställs nya krav på staden.

Artiklar från Hållbarhetsveckan 2018

Fyra svenska städer blir testpiloter för delningsekonomi

Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå blir teststäder i ett nytt nationellt program för delningsekonomi. "Framtidens städer står inför stora utmaningar. Sverige ska bli ledande när det gäller att utveckla de lösningar som delningsekonomin innebär, säger Kes McCormick vid Lunds universitet. Under Hållbarhetsveckan i Lund lanseras programmet Sharing Cities Sweden.

Fyra svenska städer blir testpiloter för delningsekonomi – lu.se

Flygbilder över 4 städer. Fotokollage.

Vårt allt varmare klimat påverkar arbetslivet

Människor som arbetar i varma klimat är en utsatt grupp när klimatförändringarna bidrar till allt högre temperaturer. Att arbeta i hetta kan leda till värmestress med negativa hälsoeffekter som följd. Om temperaturen fortsätter stiga kommer det inte vara möjligt att arbeta inom fysiska utomhusyrken eller i vissa delar av världen i framtiden, visar en ny avhandling i Arbetsmiljöteknik vid LTH.

Vårt allt varmare klimat påverkar arbetslivet – lu.se

Forskare och testperson på cykel i värmekammare. Foto.

Så fixar du surr i vårträdgården

Ungefär en tredjedel av de svenska vildbiarterna är hotade eller har minskat kraftigt. ”Ha lite stökigt”, är pollineringsexperten Lina Herbertssons bästa tips för hur du kan underlätta för bina i din egen trädgård. Läs mer och se en intervju på webben med Lina.

Så fixar du surr i vårträdgården – lu.se

Kvinna bredvid insektshotell. Foto.
Lina Herbertsson