Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Masterstudenter får träning för att accelerera den hållbara utvecklingen

Sustainable Future Hub vid Ekonomihögskolan har under 2021 startat utbildningen Change Maker Future Track för att erbjuda studenter på masternivå praktisk erfarenhet av att driva hållbar utveckling. Utbildningens syfte är att kunna förbereda studenter för arbetslivet via ett möjlighetsinriktat mindset genom att ta universitetets vision ”förstå, förklara och förbättra” till nästa nivå. De fyra lika viktiga delarna som genomsyrar utbildningen är: studenter, utmaningar, coacher och inspiration.

Ny typ av kompetens krävs

Projektledaren för Ekonomihögskolans Sustainable Future Hub, Martina Oxling, märkte att företag hon haft kontakt med visste vad de behövde göra och hade strategier för sitt hållbarhetsarbete, men för att verkligen få igenom omställningen krävdes en ny typ av kompetens.

– Praktisk erfarenhet av att driva hållbar utveckling är något studenterna kommer ha stor nytta av, säger Martina och fortsätter:

– Många av Ekonomihögskolans studenter hamnar i ledande befattningar och detta track syftar till att lära sig se möjligheterna som kommer med den hållbara omställningen och insikten om att det är handling som räknas. Man behöver träna på att agera och leda trots osäkerhet, om man gör det och dessutom kombinerar den hållbara förändringskraften med digitalisering och ny teknik kan man bidra till att accelerera den hållbara omställningen ytterligare.

Illustration med hjärna, planta och texten Be the change.

Förståelse för komplexitet

Den första omgången av Change Maker Future Track började i september 2021 och pågår tills mars 2022. De 18 handplockade deltagarna kommer från sex olika masterprogram och många olika länder, var och en av dem är entreprenörsinriktade individer som vill ta ansvar för den hållbara omvandlingen. Studenterna arbetar med utmaningar från Sony, Barnfonden och Lunds kommun med stöd av utmaningsägarna själva, lektor Stein Kleppestø på Ekonomihögskolan och coacher yrkesverksamma i andra organisationer än de som studenterna arbetar med. Alla coacher och utmaningsägare har egen erfarenhet av att driva förändringsprocesser kring hållbar utveckling. Allt för att ge möjlighet till så varierad kunskap och erfarenhet som möjligt.

– Att driva förändring för en hållbar framtid kräver förmågan att förstå komplexitet och agera i osäkerhet. I Change Maker Future Track utvecklas våra studenters mognads- och förändringsskapande färdigheter genom att arbeta med mycket utmanande, verkliga behov av hållbar förändring, säger Stein Kleppestø, ansvarig lärare.

Inspiration

Utblick och inspiration är en viktig del i förändringsarbete, därför bjuds spännande externa gäster in till den öppna eventserien "How to be a Change Maker". Hösten bjöd på tre event, och under våren 2022 planeras ytterligare två evenemang. Gästen berättar om hur de driver hållbar utveckling, därefter kommenterar en utvald forskare från Lunds universitet utifrån sitt perspektiv i kombination med frågor från publiken.

Program i eventserien – ehl.lu.se

Finansiering

Change Maker Future Track är i ett tidigt skede, men responsen från både studenter och branschen har varit mycket lovande. Det finns ett behov och intresse för praktisk hållbarhet.

– Att driva förändring ur en hållbar synvinkel blir mer och mer avgörande för framtida ledare. Change Maker Future Track kommer att ge våra studenter en unik möjlighet att arbeta med verkliga utmaningar. Vi är mycket tacksamma för engagemanget från företag, organisationer, coacher och givetvis för anslaget från Sparbanken Skåne/Sparbanksstiftelsen Finn som gjort det hela möjligt, säger Kristina Eneroth, vicerektor med ansvar för samverkan vid Lunds universitet.

Kontakt

Martina Oxling, projektledare för Sustainable Future Hub och Change Maker Future Track vid Ekonomihögskolan.

martina [dot] oxling [at] ehl [dot] lu [dot] se (martina[dot]oxling[at]ehl[dot]lu[dot]se)
Telefon: +46 70 914 88 68

Porträtt Martina Oxling. Foto.