Hållbarhet på Lunds universitet 2021
Ett hållbart campus
Utbildning och studentsamverkan

Öppen kurs om hållbar utveckling
Lunds universitet har lanserat en ny MOOC (en öppen nätkurs) med titeln Working for a sustainable future: concepts and approaches. Kursen introducerar nyckelbegrepp, metoder och vokabulär inom hållbarhetsvetenskap, med exempel från ett antal discipliner.

Ny kurs för lärare: Universities and Agenda 2030
All undervisande personal kommer att erbjudas kompetensutveckling inom Agenda 2030. Mer information kommer inom kort.
Forskning för en hållbar framtid
Forskningskonferens om hållbar utveckling
Den 4 maj 2021 hölls den första gemensamma forskningskonferensen om hållbar utveckling vid Lunds universitet, Knowledge for Sustainable Development. Över sjuttio forskningsbidrag presenterades för forskare, studenter och internationella deltagare. Konferensen synliggjorde den stora repertoar av hållbarhetsrelaterad forskning som finns vid Lunds universitet. Konferensen arrangerades också i maj 2022.
Doktorandkonferens om hållbar utveckling
Forskarskolan Agenda 2030 anordnade hösten 2021 en doktorandkonferens med fokus på hållbarhetsfrågor. Konferensen återkommer under 2022.
Excellensprogram för hållbar utveckling
Universitetet beslutade våren 2021 om 100 miljoner kronor för postdoktortjänster och forskarskolan Agenda 2030.
Satsning på social resiliens
Social resiliens kan beskrivas som människors, gruppers eller hela samhällens förmåga att hantera yttre påfrestningar och hot. Vilka faktorer är det som gör att vissa grupper eller samhällen klarar svåra situationer bättre än andra? Samhällsvetenskapliga fakulteten har gjort en satsning på forskning inom området.
Nya digitala arbetsformer
Utvecklingen av digitala mötesformer har gynnat hållbarhet inom forskningen på olika sätt. Några exempel:
- Underlättat för internationella sakkunniga att delta i rekryteringsprocesser och som opponenter vid disputationer.
- Musikhögskolan har beviljats medel för en ny studio för digitala musikaliska aktiviteter i realtid utan fördröjning, så att musiker kan samverka och musicera tillsammans utan att resa.
- MAX IV har möjliggjort för forskare att i sina hemlaboratorier, via fjärrstyrning, undersöka prover i anläggningarna. På så vis har verksamheten kunnat fortsätta under pandemin, även om många forskare var förhindrade att resa till Lund.

Hållbar internationalisering
Det finns ett stort engagemang för hållbar internationalisering. En arbetsgrupp är startad och en workshop hölls i ämnet i början av året. Fanni Faegersten, internationell koordinator och en av initiativtagarna till workshopen, intervjuas om utmaningarna med att utveckla internationalisering och samtidigt nå hållbarhetsmålen.
Samverkan i samhället

Forskare utvärderar klimatpolitiken
Klimatforskningen har möjlighet att påverka beslutsfattare i samhället. Forskare från Lunds universitet medverkar i FN:s expertpaneler om klimatförändringar (IPCC) och biologisk mångfald (IPBES), ingår i Lunds kommuns klimatpolitiska råd samt deltar i det nationella klimatpolitiska rådet.
Markku Rummukainen om nationella klimatpolitiska rådets rapport 2021 – lu.se
Roger Hildingsson och Lena Neij, forskare och medlemmar i Lunds kommuns klimatpolitiska råd – lu.se
Botaniska trädgården
Botaniska trädgården arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och göra allmänheten mer medveten om miljöfrågor. Under året har de bland annat tagit fram en utställning om invasiva främmande arter och en om de miljöanpassade metoder de använder, som elektriska trädgårdsmaskiner, trädgårdsodling utan gifter och kompostering.
Vattenhallen
Vattenhallen anordnar pedagogisk verksamhet inom hållbarhetsområdet. Som exempel finns en utställning om jorden och klimatet genom tiderna och skolverksamheter om globala hållbarhetsmålen.
Tematiska samverkansinitiativ
För att lösa centrala samhällsutmaningar krävs breda tvärvetenskapliga samarbeten inom akademin i samverkan med verksamheter utanför universitetet. Universitetet har flertalet aktiva samverkansprojekt.
Föreläsningsserie om miljö och klimat
Lunds Naturskyddsförening, Lunds stadsbibliotek och Hållbarhetsforum vid Lunds universitet bjuder in till en serie populärvetenskapliga föreläsningar och paneldebatter varje termin.
Framtidsveckan
Framtidsveckan vid Lunds universitet är en universitetsgemensam satsning med syftet att ge universitetet tillfälle att lyfta angelägna och avgörande frågor för framtiden under ett gemensamt tema.
Hur kan Lunds universitet bli hållbart?
Välkommen att skicka in dina idéer och förbättringsförslag för ett hållbart universitet.
Om sammanställningen
Denna sida innehåller ett urval av händelser och projekt under 2021 som knyter an till universitets hållbarhetsstrategi. Urvalet baseras på kapitel 1.3 om hållbarhet i Lunds universitets årsredovisning. Arbetsgruppen består av Hållbarhetsforums kansli och medarbetare på avdelningen Säkerhet och miljö.
Årsredovisning för Lunds universitet
Hållbarhetsstrategi och hållbarhetsplan för Lunds universitet
För frågor, kontakta jenny [dot] hansson [at] cec [dot] lu [dot] se (jenny[dot]hansson[at]cec[dot]lu[dot]se)