Prisföreläsning Crafoordpriset i geovetenskaper 2018 om globala klimatmodeller och ozonhålet över Antarktis

Föreläsning
Syukuro Manabe och Susan Solomon belönas med Crafoordpriset i geovetenskaper 2018, på sex miljoner kronor, för att ha tillfört helt avgörande kunskaper som hjälper oss att möta en av vår tids största globala utmaningar. Manabe skapade den första globala klimatmodellen och har lagt grunden för all modern klimatforskning. Susan Solomon löste 1980-talets gåta om ozonhålets uppkomst över Antarktis. Hon var den första som såg sambanden mellan människans utsläpp av freoner och nedbrytningen av ozonlagret.

Nu hälsas årets pristagare välkomna till Sverige i samband med Crafoord Days 2018 som firas i Lund och Stockholm från 22 till 24 maj med prisföreläsningar, prissymposium, högtidlig prisceremoni och bankett.

Crafoordpriset utdelas i samarbete mellan Kungliga Vetenskapsakademien och Crafoordska stiftelsen i Lund.

I Lund hålls en prisföreläsning den 22 maj 2018, kl 9.30–12.25, på Skissernas Museum, Finngatan 2, Lund. Kostnadsfritt och öppet för allmänheten, föranmälan krävs.

Tid & plats

22 maj 2018, kl 9.30 till 12.25, Skissernas Museum, Finngatan 2, Lund.

Program och anmälan

Se program för prisföreläsningen i Lund den 22 maj

Länk till anmälan - senast 14 maj

Mer information om pristagarna:

Pressmeddelande om priset 18 januari 2018: Två legendariska klimatforskare får årets Crafoordpris:

"Syukuro Manabe och Susan Solomon har spelat en dominerande roll inom klimatforskningen. De belönas med Crafoordpriset i geovetenskaper 2018, på sex miljoner kronor, för att ha tillfört helt avgörande kunskaper som hjälper oss att möta en av vår tids största globala utmaningar. Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela 2018 års Crafoordpris i geovetenskaper till Syukuro Manabe, Princeton University, NJ, USA och Susan Solomon, Massachusetts Institute of Technology, MIT, Cambridge, MA, USA, 'för fundamentala bidrag till förståelsen av atmosfäriska spårgasers roll i jordens klimatsystem.'”

Läs en populärvetenskaplig sammanfattning om pristagarnas forskning: Datormodeller och Antarktis moln – nycklar till klimatets gåtor

Tid:
2018-05-22 09:30 till 12:30