Klimatfrågan inför höstens val - samtal med Kevin Anderson och Lundapolitiker

Övrigt
Föredrag och politiskt samtal på LUX 18 juni 2018 med politiker från Lunds kommun och en av världens ledande klimatforskare, Kevin Anderson, som just nu är gästprofessor vid Uppsala universitet.

Om man inte väljer den tillrättalagda versionen utan räknar ut Sveriges totala utsläpp, så har vi inte alls lyckats sänka våra koldioxidutsläpp. Och Parisavtalet, som världen sätter sitt hopp till, bygger på en massiv användning av en i huvudsak oprövad teknik för att fånga in och lagra koldioxid. Läget är därför akut och måste tas på allvar, menar professor Kevin Anderson från England. Han är en av världens ledande klimatexperter, just nu gästforskare i Uppsala.

Föredraget av Kevin Anderson följs av en frågestund och ett samtal med politiker från de största partierna i Lund. Efteråt cyklar Kevin Anderson vidare till ett nytt möte i Malmö, och alla är välkomna att följa med på turen.

Plats: LUX Aula, Helgonavägen 3
Tid: 18 juni, kl 15-17

15.00 Mingel

15.15 Professor Kevin Anderson redogör för var klimatforskningen står i dag och vad det innebär för politiker, samhälle och privatpersoner. Föredraget hålls på engelska.

15.40 Frågestund med Kevin Anderson

15.50 Samtal och diskussion med några lundapolitiker (på svenska):
Anders Almgren (S)
Christer Wallin (M)
Emma Berginger (MP)
Axel Nordberg (L)
Moderator: Tomas Björnsson, ordf. i Lunds Naturskyddsförening

16.30 Mingel med lite tilltugg. Avresa för de som vill cykla med Kevin Anderson till en öppen föreläsning kl 18 på Café Alé i Malmö.

17.00 Slut för dagen

Kevin Anderson kommer under midsommarveckan att cykla från Malmö och Lund till Göteborg och träffa flera kommuner längs vägen. Se alla stopp på Swedish Carbon Cycle Tour. Han är professor i energi och klimatförändringar vid University of Manchester samt biträdande chef vid det internationellt erkända Tyndall Centre for Climate Change Research. Han är en av Storbritanniens mest erkända och uppmärksammade klimatforskare och har lång erfarenhet av att kommunicera klimatvetenskap till beslutsfattare, näringsliv, civila samhället och media. Läs mer

Tid:
2018-06-18 15:00 till 17:00