Hållbar Markanvändning

Trähus, plastbestick och bränsle; allt ska bli bio-baserat för att nå klimatmålen. För att odla all biomassa som behövs för att tillfredsställa vår materialkonsumtion krävs det stora mängder mark. Samtidigt ska vi odla mat för en växande befolkning och behålla livskraftiga ekosystem. Till råga på allt förlorar vi varje år mer och mer produktiv mark till desertifiering och utarmning. Hur prioriterar vi vilka problem marken får lösa? Finns det lösningar som är fördelaktiga för miljö, klimat, ekonomi och människa? Hör ledande forskare diskutera allt från biologisk mångfaldsgynnande jordbruk till kolsänksmaximerande skogsbruk.

Skog i dunkelt ljus

Torsdagen den 23 april

Vänligen observera att vissa event sker parallellt på olika platser.

Science says! Mobilizing the knowledge of our time: The IPCC and IPBES reports

Centrum för miljö- och klimatforskning bjuder in till vårkonferens under Hållbarhetsveckan. Vissa deler kommer vara för inbjudna forskare, andra öppna för allmänheten - dessa listar vi nedan. För info om hela konferensen klicka här.

Framtidsspaning kring hållbar markanvändning

En lösningsorienterad workshop

9-12, Glasbollen, Sparbanken Skåne Arena

En långsiktigt hållbar markanvändning är central för att trygga mat- och energiproduktion, skapa en biobaserad ekonomi, hantera klimatförändringen, bevara biologisk mångfald och leva upp till de globala hållbarhetsmålen. Vi står inför många utmaningar och tiden rinner ut för att lösa dem. Därför har LU Land låtit över 250 forskare och andra berörda samhällsaktörer identifiera och prioritera sina mest brinnande utmaningar i en gemensam framtidsspaning. Under Hållbarhetsveckan 2020 ska vi ta avstamp i några av de högst prioriterade frågeställningarna och tillsammans försöka hitta möjliga lösningar. Evenemanget inleder Centrum för Miljö- och Klimatforsknings vårkonferens, där många av Sveriges främsta forskare på bland annat markfrågor kommer att samlas. Anmälan krävs.

Sidan uppdateras löpande med evenemang.

Sidansvarig:

Kontakta oss om du har frågor eller vill medverka i hållbarhetsveckan

ludwig [dot] bengtsson_sonesson [at] cec [dot] lu [dot] se (Ludwig Bengtsson Sonesson)

Hållbarhetsforum, Lunds Universitet

mathilda [dot] hansson [at] cec [dot] lu [dot] se (Mathilda Hansson)

Hållbarhetsforum, Lunds Universitet

therese [dot] ek [at] lund [dot] se (Therese ek)

Lunds Kommun