Att bo i den hållbara staden

85% av Sveriges befolkning bor i tätortsområden. Växande städer ställer nya krav på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet vilket i sin tur kräver både inkluderande och innovativ stadsplanering samt politiska åtgärder. Under hållbarhetsveckan kommer vi belysa flera aspekter som tillsammans påverkar möjligheterna att skapa hållbara städer; byggande och hållbara byggmaterial, boendefrågor, integrationsaspekter, marknadshyror och dess konsekvenser med mera. Hur ser det ut i Sverige idag och hur ser det ut i Lund specifikt?

Färgglada husväggar mot en grå himmel. Foto.

Måndagen den 20 april

Vänligen observera att vissa event sker parallellt på olika platser.

13:00-14:30 Filmvisning

Push

En dokumentär om den nya, obeboeliga staden

I städer över hela världen blir det allt dyrare att bo, samtidigt som lönerna står still. Fattiga och vanlig medelklass trycks ut ur städer världen över. Det handlar inte om gentrifiering, det här är ett monster av en helt annan sort. En ny sorts hyresvärd har etablerat sig, kapitalfonder utan personligt ansvar.

I dokumentären PUSH följer regissören Fredrik Gertten FN:s rapportör i bostadsfrågor, Leilani Farha i hennes arbete samt intervjuar sociologiprofessorn Saskia Sassen, nationalekonomen Joseph Stiglitz och författaren Roberto Saviano.

Extern länk till produktionsbolaget TriArts hemsida med trailer till filmen.

Plats: Magle Konsertsal, Magle Kyrkogata 4, Lund

14:45-16:30 Panelsamtal

Direkt efter filmvisningen kommer vi hålla ett publikt panelsamtal kring de aktuella frågor som bland annat belyses i filmen. Politiker, forskare och tjänstemän kommer diskutera hur situationen ser ut i Sverige i allmänhet och i Lund i synnerhet.

Plats: Magle Konsertsal, Magle Kyrkogata 4, Lund

14:00-16:30 Rum för barn i staden

Plats. Skissernas museum

16:00-17:30  Activism within Academia

Panelsamtal om aktivism inom akademin. Samtalet kommer hållas på engelska. Arrangemanget anordnas av Klimatstudenterna vid Lunds Universitet. Medverkar gör bland annat forskare Kimberly Nicholas, PhD student Steven Curtis, forskningsingenjör Martin Jarenmark, student Jodie Ho med flera.

Plats: IIIEE, Aulan. Tegnérsplatsen 4,Lund

Sidan uppdateras löpande med evenemang.

Sidansvarig:

Kontakta oss om du har frågor eller vill medverka i hållbarhetsveckan

ludwig [dot] bengtsson_sonesson [at] cec [dot] lu [dot] se (Ludwig Bengtsson Sonesson)

Hållbarhetsforum, Lunds Universitet

mathilda [dot] hansson [at] cec [dot] lu [dot] se (Mathilda Hansson)

Hållbarhetsforum, Lunds Universitet

therese [dot] ek [at] lund [dot] se (Therese ek)

Lunds Kommun