apr
*Fullbokat* Fyra lösningar på klimatkrisen: Grön ekonomi – tillväxt kontra nerväxt
Stora utsläpp av växthusgaser har varit ett känt problem i över hundra år. Samtidigt går utfasningen av fossila bränslen långsamt. Olika sätt att nå målen om nettonollutsläpp lyfts fram i dagens debatt, och diskussionerna om ultimata lösningar är högljudda. Under Hållbarhetsveckan lyfter vi upp fyra alternativ och diskuterar möjligheter och risker utifrån forskningens perspektiv.
Dagens frukostseminarium förklarar och diskuterar grön ekonomi – tillväxt kontra nerväxt.
Tillväxt och konsumtion har blivit synonymer för välstånd, men hur går det ihop med krav på minskad användning av fossila bränslen? I flera år har röster för nerväxt (degrowth) höjts. Vad innebär det? Hur gör vi en annan värld möjlig? Ska vi sträva efter slutet av tillväxtvurmen eller sikta på hållbar tillväxt, med fokus på grön teknik och energi?
Möt forskarna Alexander Paulsson och Andreas Bergh från Ekonomihögskolan, i ett frukostseminarium där de ger sin respektive syn på det ekonomiska systemet utifrån möjliga lösningar för klimatet. Alexander är företagsekonom och forskar bland annat om alternativa valutor. Han har i många sammanhang förespråkat ett ökat fokus på just nerväxt. Andreas är nationalekonom och liberal skribent och forskar bland annat om den svenska välfärdsstatens framväxt, tillväxthöjande reformer och polarisering mellan stad och landsbygd. Det blir korta föreläsningar av forskarna, följt av ett modererat samtal och möjlighet för dig i publiken att ställa frågor.
Målgrupp
Studenter, politiker, aktivister och yrkesverksamma, med intresse för (grön) ekonomi, företagande och politik.
Talare
Alexander Paulsson är docent i företagsekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Han har under många år studerat nerväxt/otillväxt/oväxt (degrowth) i olika tvärvetenskapliga sammanhang, bland annat via Pufendorfinstitutet där samtalet äger rum. Sedan några år tillbaka är han projektledare för ett stort forskningsprojekt om hur alternativa valutor globalt skulle kunna gynna en hållbar konsumtion, med stöd från forskningsrådet Formas.
Alexander Paulssons hemsida - portal.research.lu.se
Andreas Berg är docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Han är också liberal debattör och skribent samt författare till boken ”Den kapitalistiska välfärdsstaten” som nu är inne på sin femte upplaga. Där behandlar han frågor om hur Sverige kunde gå från att vara ett av Europas fattigaste länder till fjärde rikast i världen, vidare till välfärdsstatens möjligheter att klara sig in i framtiden.
Andreas Bergs hemsida - portal.research.lu.se
Båda talarna har bland annat forskat inom ramen för forskningsnätverket KEFU, där de fått utlopp för sitt gemensamma intresse för att undersöka svensk byråkrati i allmänhet och kommunala organisationer i synnerhet.
Anmälan
Eventet är fullbokat!
Om du anmält dig och fått förhinder, var god meddela oss genom att skriva till stina [dot] lundkvist [at] cec [dot] lu [dot] se (stina[dot]lundkvist[at]cec[dot]lu[dot]se)
Arrangörer
Frukosten arrangeras av Ekonomihögskolan i samarbete med Hållbarhetsforum vid Lunds universitet.
Frukostserie
Under Hållbarhetsveckan diskuteras fyra olika lösningar på klimatkrisen. Varje seminarium är fristående och anmälan behövs till respektive tillfälle. Ämnena som lyfts är:
- Återställning av våtmarker Länk till eventet - hallbarhet.lu.se
- Tekniker för infångning av koldioxid (CCS, CCU, CDR) (på engelska) Länk till eventet - hallbarhet.lu.se
- Grön ekonomi (tillväxt kontra nerväxt)
- Nyindustrialisering och elektrifiering Länk till eventet - hallbarhet.lu.se
Det här eventet är en del av Hållbarhetsveckan 2024, ett årligt event som arrangeras i samarbete mellan Lunds universitet och Lunds kommun. I årets program 8-13 april hittar du föreläsningar, workshops, guidade turer, utställningar, med mera.
Ta del av hela programmet här - hallbarhet.lu.se
Om evenemanget
Plats:
Pufendorfinstitutet (Hörsalen), Biskopsgatan 3, Lund
Kontakt:
louise [dot] larsson [at] ehl [dot] lu [dot] se