apr
Andas frisk luft och höra fågelsång i en tät stad - hur kommer vi dit?

Städernas befolkning utsätts dagligen för luftföroreningar och ljud. Konkurrens om städernas yta hotar att tränga undan grönytor, centrala för vår hälsa och välbefinnande. Att förstå hur vi kan planera sunda och täta städer och skapa en mer hållbar framtid blir allt viktigare. Detta seminarium presentera forskning från olika forskningsprojekt med fokus på hur detta skulle kunna gå till.
Anmälan
Eventet ges på svenska och deltagare bjuds på fika. Evenemanget är öppet för alla men för att säkerställa tillräckligt med fika och plats så vänligen anmäl dig senast 10 april via detta formulär: registrering till evenemang. Efter den 10 april går det fortfarande att anmäla sig, men vi kan då inte utlova att det finns fika.
Om arrangemanget
Idag bor de flesta svenskar i städer. Förtätning av städerna är nödvändig för att minska bostadsbristen. Att förtäta en stad har många fördelar: fler bostäder, mer effektiva transporter och minskad byggnation på jordbruksmark.
Samtidigt finns det hälsorisker och utmaningar kopplade till förtätningen. Förtätning kan orsaka högre halter av luftföroreningar och buller, då mängden bilar och trafik ökar, vilket leder till förtidiga dödsfall och annan negativ hälsopåverkan. Förtätning kan också stå i konflikt med tillgången på gröna miljöer och de ekosystemtjänster dessa bidrar med, till exempel temperaturreglering, vattenupptagning och rekreation.
Att bygga en stad som är tät, och en transportstruktur som inte orsakar ökad hälso- och miljöpåverkan är en stor utmaning. I denna utmaning behöver forskare och det omgivande samhället samverka för att kunskap och praktik tillsammans kan bidra till nya frågeställningar och lösningar. Under denna förmiddag kommer ni få höra om resultat från olika forskningsprojekt med fokus på hur stadens utformning kan påverka hälsa; klimat och hälsoskadlig trafik kan minskas; grönstruktur kan ökas, och med med utgångpunkt i presenterade forskningsresultat kommer vi tillsammans diskutera vägar framåt.
Evenemanget riktar sig till en allmänhet som är intresserad av hur stadens utformning kan påverka deras hälsa och kommunala tjänstepersoner som håller på med bostads, trafik och grönplanering på olika sätt samt politiker och bostadsbolag.
Detta är ett arrangemang av Arbets- och miljömedicin tillsammans med Centrum för miljö- och klimatvetenskap och Urban Arena.
Program:
09.00 – 09.10 Välkomna
09.10 – 10.00 Forskningspresentationer om buller och luftföroreningar:
Ebba Malmqvist om "Att förtäta städer utan att försämra miljöbelastningen, är det möjligt?”
Anna Oudin om ”Hälsokonsekvensanalyser av dålig luft: exempel från Sverige”
Kristoffer Mattisson om ”Hälsopåverkan från vägtrafik – En jämförelse av olika förtätningsscenarier i Lorensborg, Malmö”
10.00 – 10:20 Fika och film
10.20 – 10.50 Forskningspresentationer om grönstruktur och trafikplanering
Dalia Muktar Landgren om ”Planering för minskad bilism – trender och utmaningar”.
Johanna Alkan Olsson om "Vilken information behövs, eller inte, för att stötta planeringen av täta och hållbara städer"
10.50 – 11.30 Utmaningar – gruppdiskussion
11.30 – 12.00 Paneldiskussion med planerare och forskare – hur går vi vidare?
Information om de medverkande
Ebba Malmgvist, Arbets- och miljömedicin, Lunds universitet
Kristoffer Mattisson, Arbets- och Miljömedicin, Lunds universitet
Anna Oudin, Arbets- och Miljömedicin, Lunds universitet
Johanna Alkan Olsson, Centrum för Miljö- och Klimatvetenskap, Lunds universitet
Dalia Muktar Landgren, statsvetenskap , Lunds universitet
Till Koglin, Institutionen för teknik och samhälle, Lunds universitet
Mariele Walter, Helsingborgs kommun
Del av Hållbarhetsveckan 2023
Det här eventet är en del av Hållbarhetsveckan 2023, ett årligt event som arrangeras i samarbete mellan Lunds universitet och Lunds kommun. I år arrangeras över 60 föreläsningar, guidade turer, utställningar, med mera.
Ta del av hela programmet här - hallbarhet.lu.se
Om evenemanget
Plats:
Tornbladhuset, Biskopgatan 9, våning 1, Lund
Kontakt:
johanna [dot] alkan_olsson [at] cec [dot] lu [dot] se