Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Video och podcast

Här hittar du video med forskare från Lunds universitet, inom områdena klimat och hållbarhet.

Debatt i Lund 3: Hur blir klimathotet hett?

Översvämningar, extrema värmeböljor, brist på mat och vatten. Klimatet förändras och det påverkar allt liv på jorden, det har forskningen slagit fast. Men når forskarna fram med sitt budskap? Till politikerna? Till allmänheten? Och leder klimatförhandlingarna egentligen nån vart? Den 28 mars släpptes FNs rapport om klimatförändringarnas konsekvenser, och den 3 april hölls Debatt i Lund med två av författarna till FNs nya klimatrapporter, en svensk klimatförhandlare samt en fältbiolog och miljöhjälte: Markku Rummukainen och Lennart Olsson, Lunds universitet, Anders Turesson, Regeringskansliet och Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologerna. Här kan du läsa mer om Debatt i Lund.

 

IPCC-rapporten, AR5

Hör mer om vad den senaste rapporten från IPCC, AR5 (delrapport 1) egentligen innehåller och vad forskarna kommit fram till. Se videointervju med Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och en av huvudskribenterna till rapporten. Svensk och engelsk version.

See the English version of video here

Geologiprofessor på expedition i Sydatlanten

Häng med Svante Björck, professor i geologi, på expedition till Tristan da Cunha i centrala Sydatlanten. Där bedrivs ett forskningsprojektet som handlar om att samla in och analysera sedimentkärnor från öar i Atlanten, från Grönland till Antarktis, och sedan kartlägga klimatförändringar som skett sedan senaste istiden.

Podcast radio

Podcast med tre IPCC författare

Hör tre lundaprofessorer som alla varit med som författare till stora rapporter från IPCC diskutera klimatfrågan och dess effekter:

Vad vet vi om klimatförändringarnas orsaker och mekanismer? Hur hanterar vi osäkerheter i kunskapsläget, och vad innebär osäkerheterna för våra möjligheter att agera för att minska klimatförändringarnas effekter?  I inslaget diskuteras även klimatorättvisor och fattigdom, att effekterna från klimatförändringarna slår olika hårt mot olika samhällen, och vad vi kan göra för att minska klimatutsläppen. Vad kan en privatperson göra? Vad mer behöver göras? I slutet av programmet får vi även höra om lärdomar och reflektioner från arbetet med IPCCs stora rapporter.

Klimatexperter: Lars J. Nilsson vid Miljö- och energisystem LTH, Lennart Olsson vid LUCSUS, Markku Rummukainen vid Centrum för miljö- och klimatforskning och även verksam vid SMHI.

Producent: Douha Mhammad Ali och Georg Andersson

Musik: Mathias Lissmyr, Rasmus Thaarup

Lyssna här

Sidansvarig:

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se