Tankar från seminariet "Blood batteries: the dark side of renewable energy"

Efterfrågan av smartphones, datorer och elbilar ökar lavinartat. Samtidigt som utvecklingen av produkterna snabbt går framåt. Skärmarna blir bättre, bilarna blir miljövänligare och framför allt batterierna har utvecklats för att hålla längre och bli starkare. Just dessa batterier, eller kanske främst de mineraler som finns i komponenterna, stod i centrum på eventet "Blood Batteries: The dark side of renewable energy", som ingick i konferensen "Sustainable Consumption, Human Rights and Justice." den 24 april 2018 som en del av Hållbarhetsveckan i Lund.
Radu Mares
Radu Mares från Raoul Wallenberg Institutet för Mänskliga Rättigheter. Foto: Sandra Jakobsson, RWI

Produktionen av elbilar ökar, detta i förhoppningen att minska utsläppen som industrin genererar. Trots detta är produktionen av elbilar inte helt problemfri. En stor del av de batterier som idag produceras innehåller så kallade konfliktmineraler. Gruvbrytningen kan innebära stora problem med säkerhet och hälsa för arbetarna men också att aktörer i konflikter finansierar sin verksamhet med pengar från gruvnäringen.

Ett exempel är Kongo som idag står för cirka 65 procent av produktionen av kobolt, en av dessa konfliktmineraler. Kongo har under lång tid härjats av konflikter – den blodigaste konflikten i världen sedan andra världskriget, ibland också kallad Afrikas världskrig, som finansieras av mineralerna som finns i våra telefoner.

Théo Jaekel, människorättsjurist från Vinge, beskriver en situation i Kongo som är långt ifrån optimal. De människor som livnär sig på brytningen av dessa mineraler riskerar sina liv och många klara bara av att jobba ca 10 år innan kroppen är förstörd. I Kongo är det arbetarna själva som bedriver brytningen, inga större företag finns på plats. Sedan säljs mineralerna vidare till mellanhänder och sedan vidare till Kina, där batterierna tillverkas. Inte nog med att arbetarna riskerar sina liv så har också gruvbrytningen stor påverkan på naturen, då brytningen oftast inte sker hållbart. Théo Jaekel menar att ”someone else is paying the price for our clean cars”

Två forskare samtalar
Philip Peck från iiiee & Theo Jaekel från advokatfirman Vinge. Foto av: Behnam Nofar, Raoul Wallenberg Institutet för Mänskliga Rättigheter

Samtidigt pratar både Philip Peck, IIIEE, och Radu Mares, Raoul Wallenberg Institutet, om att stora förändringar har skett det senaste decenniet. Nya lagar och regleringar har tillkommit inom brytningen av mineraler och inom produktionskedjan av batterierna. En större medvetenhet finns både hos producenterna av de elektroniska produkterna och hos konsumenterna. Philip Peck menar också att ”every natural resource industry are facing these problems”. Att denna problematik inom gruvnäringen inte är unik. Alla industrier har problem med hållbarhet i produktionskedjan. Detta är dock inte en ursäkt för att inte arbeta för en förbättring av industrin menar han. Det förekommer en ganska stor utbredning av brott mot mänskliga rättigheter och dödsfall inom brytningen av mineralerna.

Panelmedlemmarna vill dock poängtera att även om produktionen på många sätt är väldigt problemfylld är det inte ett alternativ att helt sluta med brytningen av konfliktmineralerna. Dels behövs dem för batterierna som vi är så beroende av, där också utvecklingen av dem går snabbt och vi bara är i början på vad vi kan använda dem till. Dessutom menar dem att vi i framtiden kan komma att hitta nya sätt att producera batterierna med nya komponenter och nya mineraler. Men främst så får vi inte glömma hur många som är beroende av gruvnäringen för att överleva och få mat för dagen.

Vi måste sätta större press på gruvbolagen, dessutom måste regeringarna i länder rika på resurserna skapa hållbara lagar och regleringar för att skydda sina arbetare inom branschen.

Text: Ellen Jonsson, studentreporter Hållbarhetsveckan 2018