Syret i världshaven minskar – forskare ser farorna och lösningarna

De senaste 50 åren har mängden vatten utan syre mer än fyrdubblats i de öppna haven. I kustnära vatten, inklusive flodmynningar och hav, har områden med syrebrist mer än tiodubblats sedan 1950. Att skydda känsliga arter, ta kontroll på övergödning och klimatförändringar samt förbättra spårteknik är några lösningar på problemet, enligt forskare från bland annat Lunds universitet.
När syrehalten i bottenvattnet blir låg, kan till slut bara bakterier överleva på havsbottnen. Här syns ett s.k dött lager som består av vita svavelbakterier. Foto: Peter Bondo Christensen.

- Tillräckligt med syre i bottenvatten är nödvändigt för ett välfungerande, hälsosamt ekosystem, säger Daniel Conley, professor i biogeokemi vid Lunds universitet, och som arbetar i det internationella forskarteamet The Global Ocean Oxygen Network, GO2NE.

Läs vidare i en nyhet från Lunds universitet 8 januari 2018: Syret i världshaven minskar – forskare ser farorna och lösningarna

2018-01-10
Intensifierad bevattning kan långsiktigt hota jordbrukets produktivitet
2018-01-10