Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Så fixar du surr i vårträdgården

Ungefär en tredjedel av de svenska vildbiarterna är hotade eller har minskat kraftigt. ”Ha lite stökigt”, är pollineringsexperten Lina Herbertssons bästa tips för hur du kan underlätta för bina i din egen trädgård.
Lina Herbertsson forskar om pollinering vid Centrum för miljö- och klimatforskning. Här framför en biholk.

LINA HERBERTSSON TRÄDGÅRDSTIPSAR – SE FILMAD INTERVJU PÅ UNIVERSITETETS FACEBOOKSIDA

I Lina Herbertssons trädgård i Höör håller hasseln på att slå ut.

– Hassel är tidig på att blomma och det är jättebra för humledrottningar som vaknar tidigt Andra tidiga växter är krokus, blåstjärnor, gullviva och snödroppar. Oregano blommar sent på säsongen och brukar vara fulla med bin och fjärilar av olika slag, säger hon medan hon visar runt i den nyvakna trädgården.

I ett dött träd har hon satt upp en speciell holk full med träbitar med små hål i.

– Gamla träd kan vara jättebra boplatser för många insekter. Om man inte vill vänta på att det blir naturliga hål i ett träd så kan man ge bina sådana här färdiggjorda.

I takt med att jordbruket brett ut sig har de blommande växterna som de vilda pollinerarna är beroende av, trängts undan och populationerna av pollinerande insekter har blivit allt mindre. Utan dem riskerar vi att gå miste om jordgubbar, blåbär, äpplen och andra insektspollinerade grödor.

– Ungefär en tredjedel av de svenska vildbiarterna är utrotningshotade eller har minskat kraftigt. Det är alarmerande, säger Lina Herbertsson som just nu håller på med en studie om humlor.

– Eftersom humlor är fantastiska på att pollinera så föder man upp dem för försäljning. Utan köpehumlor hade det varit svårt att odla tomater i Sverige. Samtidigt har man sett att de inneburit ökad smittspridning till vilda humlor i vissa delar av världen, så nu undersöker vi om det är så även i Sverige.

Det bästa för att gynna många olika typer av pollinerare i den egna trädgården är att inte vara för pedant, menar hon. Kompost- och rishögar är till exempel bra som boplatser för vissa humlor.

– Översköt inte trädgården, ha många olika växtarter, gärna inhemska, eftersom många av bina är specialiserade på arter som har funnits här under lång tid såsom rödklöver och gullviva. Vill man gynna bina och inte göra så mycket så kan man plantera vitklöver i gräsmattan och inte klippa som ofta. Låt det vara lite stökigt.

Nyhet från Lunds universitet 5 april 2018.
Text och filmad intervju:
Jessica Bloem och Jenny Loftrup

Tips för fler pollinerare

• Ha lite stökigt i trädgården
• Kompost-, rishögar och gamla träd är bra boplatser.
• Ha många inhemska växtarter.
• Långtungade humlor gillar rödklöver. Vitklöver är bra även för insekter med lite kortare tunga, som solitärbin, honungsbin och vissa humlor. Klöver har mycket pollen och nektar vilket bin gillar.
• Behåll maskrosorna – de gillas av både vildbin och tambin

Senaste nyheter

2019-02-04

Klimatupprop kräver halverade utsläpp på LU

Klimatupprop kräver halverade utsläpp på LU
2018-11-21

Lundaforskare berättar om nya Formasprojekt: från kärlek till nanoplaster

Lundaforskare berättar om nya Formasprojekt: från kärlek till nanoplaster
2018-06-13

Forskare granskar klimatpolitiken

Forskare granskar klimatpolitiken
2018-06-13

Kvalitetsäkrade data om klimatet från ICOS Sweden

Kvalitetsäkrade data om klimatet från ICOS Sweden
2018-06-08

Transportlösningar i en klimatanpassad stad

Transportlösningar i en klimatanpassad stad

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se