Reflektioner från Hållbarhetsveckan: Välkommen in i värmen

Genom historier delar vi upplevelser som går bortom oss själva. Medan konsten ofta är historien - eller åtminstone kommenterar den - så undersöker vetenskapen dess karaktärer och skapar nya tolkningar av vår omvärld. Vissa av dem skapar nya kulturer medan andra motiverar oss att bygga broar dem emellan. Båda rösterna behöver höras.
Bigert & Bergström, Reverse Osmosis Plant, 2013. Foto: Jean-Baptiste Beranger © Bigert & Bergström.

Under Hållbarhetsveckans arrangemang Arts meet Science brottas ämnena med varandra. Kan konsten och dess historier vara ett verktyg för samhällsförändring parallellt med vetenskapen? Hur kan de bistå varandra? Och vad ska deras respektive funktioner vara?

I diskussionerna under dagen möts praktiker som akademiker och diskuterar flera gånger var den konstnärliga friheten står i förhållande till en jord vars temperatur stiger. Är verkligen konsten fri från den gemensamma plikten att slå över till ett hållbart arbetssätt, med hållbara mål?

Svaret på frågan blir, om än lite motvilligt från min sida att, ja, det är den och det ska den vara. Anna Lyrevik, dekan på Konsthögskolan i Malmö, motiverar det som att den starka konsten kommer inifrån konstnärens egna personliga val vilket säkerligen stämmer, men för mig handlar det inte om att konsten eller ska vara ett verktyg för statiska maktstrukturer - utan istället utmana dem.

Det är dock inte utan syra som jag säger så. Som den hållbarhetsskribent jag är så menar jag att alla, särskilt i globala Nord, har ett gemensamt ansvar för att skapa en ny, hållbar världsordning, vilket vi ibland inte tycks förstå. En av dagens paneldeltagare Paul Raven, författare, doktorand vid University of Sheffield, menar att det beror på en kris i vårt mänskliga narrativ. Det finns ingen ensam skurk, ingen ensam hjältinna, utan vi sitter där vi sitter på grund av gemensamma brister och den hållbara omställningen blir inte hel om inte alla följer med.

Betyder det alltså att konstnären, trots all sin mjuka makt, enbart ska göra samma sak som alla andra? Återvinna lydigt, flyga mindre och undvika nötkött? Jag har svårt att acceptera det.

Trots det kvarstår mitt svar. Riskerna med påtvingad tematik är alltför påtagliga. Istället måste vikten av besluten som tas framöver förtydligas på ett inkluderande men brådskande vis. Först då arbetar vi mot samma mål.

På min önskelista för de kommande åren skriver jag att mötena mellan kulturfolk och hållbarhetskämpar måste fortsätta. Min inre kämpe kan inte, ska inte, påtvinga konstnären den hållbara tematiken, men genom att bjuda in blir alla en del av kampen. Det är inte så hårt, kargt och omöjligt som det ibland kan verka - så välkommen in i värmen.

Vi behöver inte konst som hegemoniserar, demoniserar och distraherar. Istället behöver vi konst som hjälper oss sörja den försvinnande tid vi lever i och som med ljus och lykta går framför oss i mörkret och visar vilka vägar vi kan gå.

Där blir kunskapen, konsten och gemenskapen stark.

Text: Lina Lockean, studentreporter Hållbarhetsveckan 2018