Praktiska lösningar för att bättre klara skyfall och värmeböljor i städer

Forskare vid Lunds universitet har sammanställt en broschyr med tio ”blågröna” principlösningar för hur befintliga bostadsområden kan klimatanpassas. Broschyren har tagits fram i samarbete med landskapsarkitekter och genom intervjuer med fastighetsägare. Den kan användas som inspiration och diskussionsunderlag för fastighetsägare, kommuner, bostadsrättsföreningar och andra som berörs av frågorna.
skyfall

Den globala klimatförändringen förväntas leda till en ökning av skyfall och värmeböljor. Tätare och allt mer hårdgjorda städer i kombination med underkapacitet i VA-system ökar risken för översvämningar.

Med fokus på praktiska lösningar har forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning tagit fram broschyren ”Blågröna lösningar i Sofielund – Klimatanpassningsåtgärder i allt tätare städer”. Den har gjorts i samarbete med landskapsarkitekter på COWI och bygger på intervjuer med fastighetsägare i stadsdelen Sofielund i Malmö.

– Det pratas allt mer om klimatanpassning när det byggs nytt, till exempel genom innovativa dagvattenlösningar. Däremot görs det sällan för befintliga områden. Där kan det vara mycket svårare genom att det inte finns plats eller att det är många olika privata fastighetsägare, säger Helena Hanson som forskar om naturbaserade lösningar för klimatanpassning och mänskligt välbefinnande

Helena Hanson
Helena Hanson, Centrum för miljö- och klimatforskning

En av lösningarna är att skapa ytor i städer med mer än en funktion. En damm som är rätt utformad kan till exempel både ta hand om vatten vid skyfall och vara en plats för rekreation och avkoppling. Den kan också vara en viktig livsmiljö för växt- och djurlivet i staden och ge svalka vid värmeböljor.

– När vi intervjuade fastighetsägare i Sofielund såg vi hur de som redan hade drabbats tidigare av översvämningar hade blivit mer medvetna och hade många idéer om förbättringar, säger Helena Hanson.

I stället för att först skriva en vetenskaplig artikel som forskare brukar göra, valde Helena Hanson och Johanna Alkan Olsson att ta fram en enkel och praktisk broschyr med tips om blågröna lösningar för klimatanpassning av befintliga bostadsområden.

Text: Nina Nordh

Ladda ner broschyren som pdf här:

Blågröna lösningar i Sofielund – klimatanpassningsåtgärder i allt tätare städer, 2018 (4 MB)

Fler rapporter m.m. från CEC finns här