Pollinerande insekter hotas av matbrist

Sveriges Radio uppmärksammar Lunds universitets forskning om pollinatörer och hur de hotas av matbrist.
fält

Pollinerande insekter behöver mat och skydd under hela säsongen. För att komplettera ett jordbrukslandskap som domineras av enstaka grödor kan man så blommande remsor längs åkerkanter och vägrenar.

– Som sämst har det funnits något som kallats för sorgkanter i jordbruket, det vill säga att man lämnar en obrukad kantzon. Om man istället hade anlagt blomremsor som gynnat pollinatörer i landskapet så hade det varit väldigt positivt för mångfalden, berättar professor Henrik Smith för Sveriges Radio.

Hör inslaget Det blommar mycket mindre än vad det gjorde tidigare .

CEC, Centrum för miljö- och klimatforskning, har på uppdrag av Naturvårdsverket skrivit en rapport om hur man med tydligare sköteskrav, som preciserar var man ska så blommande remsor, bättre kan gynna pollinering och biologisk skadedjursbekämpning.

Läs mer om rapporten Ekologiska fokusarealer i samverkan.

Nyhet från CEC, Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet, 30 januari 2018