"Omöjligt att ha frihandel och samtidigt rädda jorden"

Alf Hornborg, professor vid Humanekologi, har skrivit en artikel i brittiska The Conversation, där forskare gör analyser, fördjupningar och kommentarer kring aktuella ämnen och nyheter. Här följer en svensk version av artikeln.
containerfartyg

"När Donald Trump nyligen tillkännagav importtullar för stål och aluminium fördömdes han av frihandelsförespråkare över hela världen. Hans belackare menade att den amerikanske presidenten inte förstår att handelsprotektionism skulle innebära en katastrof för världsekonomin. Det må så vara. Men det handlar om samme Trump som också fick massiv kritik när han valde att dra sig ur Parisavtalet.

Trump ifrågasätts både när han vägrar att minska utsläppen och när han inför en handelspolitik som begränsar orsakerna till sådana utsläpp. Båda grupperna av ifrågasättare kan ha rätt på sitt sätt, men motsägelserna mellan de två synsätten avslöjar stora problem i den genomsnittliga moderna världsbilden. Är det rimligt att förespråka såväl ökad handel som större omsorg om miljön?"

Läs vidare i en nyhet från Lunds universitet 14 maj 2018.

The Conversation

Lunds universitet är medlem i det brittiska samarbetet, nyhetsförmedlaren The Conversation. På The Conversation kan forskare vid ett medlemsuniversitet publicera sig populärvetenskapligt. Materialet består av analys, fördjupning och kommentarer kring aktuella ämnen och nyheter.

Podcast om globala hållbarhetsmålen
2018-05-16
Energiministermötet: Hur ska världen nå noll-utsläpp?
2018-05-16
"Omöjligt att ha frihandel och samtidigt rädda jorden"
2018-05-14
Reflektioner från Hållbarhetsveckan: Välkommen in i värmen