Nya rön om rening av dricksvatten i sandbäddar

Fler än två miljoner svenskars dricksvatten filtreras genom sand och grus. En unik på plats-studie i Ringsjöverket i Skåne visar att gamla sandfilter är effektivare än nya. Orsaken? I de äldre finns ett utvecklat ekosystem av hungriga bakterier som renar vattnet. De nya resultaten banar väg för både effektivare filter och varningssystem.
sandbäddar renar dricksvatten
Nya sandfilter iordningsställs i Rinsjöverket i Skåne. Men de äldre renar allra bäst, visar ny forskning - där har nämligen en koloni av mikroorganismer hunnit bosätta sig. Bild: Sandy Chan.

Sandy Chan och Catherine Paul, forskare i teknisk vattenresurslära respektive teknisk mikrobiologi vid LTH, har undersökt en av de vanligare vattenreningsmetoderna i Sverige: sandfiltrering. Deras rön visar att äldre sand- och gruslager fungerar bättre än nya.

– Sandfiltrering är redan från början en hållbar reningsmetod. Den kräver inga farliga kemikalier och generar inget miljöfarligt avfall. Med de här nya rönen blir den ännu mer attraktiv, säger Catherine Paul.

Läs vidare i en nyhet från Lunds universitet, 14 maj 2018