Ny elväg testas utanför Lund

Om elbilar på allvar ska slå igenom behöver också vägarna elektrifieras, åtminstone delvis. Det anser Mats Alaküla, professor i industriell elektroteknik och automation vid LTH, Lunds universitet som tillsammans med projektledaren Dan Zethraeus nu byggt en ny typ av elväg utanför Lund.
elväg utanför Lund testas
Dan Zethraeus, Mats Alaküla och Andreas Sörensen vid elvägen utanför Lund. Bild: Kristina Lindgärde

Det unika att på den här testvägen kan elfordonen ladda både under färd och när de står sta. Den fungerar för flera slags fordon och vägar.

– Fördelarna med den lösning vi utvecklat är att skenorna kan läggas direkt på asfalten och att den fungerar både när man kör och står till, säger Mats Alaküla.

Elvägen, som byggts i Örtofta nära Lund, är en 120 meter lång teststräcka.

– Den teknik vi tar fram är först i världen med att fungera lika bra på landsväg som i staden. Samma teknik används för stadskörning och på landsväg, stillastående och i rörelse, säger Mats Alaküla som poängterar att elsäkerheten är mycket hög. Laddskenorna aktiveras en meter i taget och bara när ett fordon passerar eller stannar till.

Läs vidare i en nyhet från Lunds universitet 11 oktober 2017: Ny elväg utanför Lund