Möt oss i Almedalen

Under Almedalsveckan kommer Lunds universitet och Hållbarhetsforum att vara på plats i Visby. Den 6 juli är du välkommen på flera seminarier kopplade till hållbarhet: basindustrins omställningar, framtidens avfallsbransch och vad Sverige kan lära av Afrika när det gäller FN:s hållbarhetsmål.
Almedalsveckan. Foto: Malin Ericsson/Region Gotland

Skogen, kemin, stålet och klimatet – konsekvenser för politik och forskning

Onsdag 6 juli, 08.00 - 09.00
Hästgatan 13, Visby

Sverige skall ha 85 % lägre utsläpp av växthusgaser 2045. Det innebär stora förändringar i basindustrins processer, val av råvara och energibärare; samt en integrerad politik kring forskning, innovation, industriell utveckling, klimat och frihandel. Vilka är vägarna framåt?

Stålproduktionen kan komma att baseras på el och vätgas; plast produceras från biomassa eller vätgas och koldioxid; skogsråvaran hittar nya användningsområden. För omställning behövs en integrerad politik kring forskning, innovation, industriell utveckling, klimat och frihandel. Detta för att utveckla ny teknik, skapa marknader och ge rimliga förutsättningar för stora och nödvändiga investeringar i nya processer. Svensk basindustri ligger i framkant internationellt men hänger politik och forskning med i utvecklingen? Är det nya förslaget till klimatpolitiskt ramverk för Sverige tillräckligt? Vilken roll och vilket ansvar har universiteten?

• Eva Blixt, Jernkontoret
  • Nils Hannerz, Innovations- och kemiindustrierna
  • Jerker Moodysson, Lunds Universitet, CIRCLE
  • Klara Helstad, Energimyndigheten
  • Andreas Bergh, Lunds Universitet, Nationalekonomi
  • Lars J. Nilsson, moderator, Lunds Universitet

Är avfall för billigt?

Onsdag 6 juli, 09.30 - 10.30
Hästgatan 13, Visby

Trots att vi årligen hanterar 18 miljoner ton verksamhetsavfall i Sverige, så riktas de flesta avfallsförebyggande initiativen mot hushållen som ”bara” står för 4 miljoner ton avfall. Hur skapar vi en framtida avfallsbransch med mindre verksamhetsavfall, och vilka nya tjänster och kompetenser krävs?

Det avfallsförebyggande arbetet går för långsamt när det gäller verksamhetsavfall, det vill säga avfall som produceras av industrin och handeln. Är det för billigt att orsaka avfall och göra sig av med det? Hur kan verksamhetsavfallet minska? Vilka nya tjänster och kompetenser krävs? Och vilken roll spelar kommuner och avfallsbolag i det arbetet? I vintras kom en forskningsrapport från Lunds universitet som förklarar varför det går så långsamt med det avfallsförebyggande arbetet. Det handlar om svårigheter som uppstår i hur vi gör affärer, vanor och föreställningar, regelverk samt infrastruktur. En panel med representanter från Lunds universitet, återvinningsföretag och avfallsbolag diskuterar vilka hinder som finns i det avfallsförebyggande arbetet – och hur vi kan komma vidare mot en mer resurseffektiv avfallshantering.

Medverkande:

• Britt Sahleström, vd Återvinningsindustrierna
  • Cecilia Våg, hållbarhetschef, Stena Recycling
  • Weine Wiqvist, vd, Avfall Sverige
  • Anette Svingstedt, universitetslektor & forskare, Lunds universitet
  • Kim Olsson, vd, NSR
  • Catarina Rolfsdotter-Jansson, moderator

Länk till Almedalskalendariet

Sustainable development goals – What can Sweden learn from African experiences?

Onsdag 6 juli, 10.45 - 11.45
Hästgatan 13, Visby

In 2015 the UN adopted 17 Sustainable Development Goals after broad consultations worldwide. Within 15 years all countries in the world are expected to fulfil these goals. This implies challenges but also opportunities, which calls for innovative thinking of how we live and organise our lives.

The Sustainable Development Goals (SDGs) are not only universal but also encompassing. They merge the agendas of development and environment and cover a wide range of issues from poverty reduction to equality. The 17 SDGs are holistic in character aiming for transformation of our society to ensure a healthy planet for present and future generations. It means that we will have to re-think what sustainable development entails if we are to realise the goals. This session focuses on the nexus between the goals covering agriculture, food security, nutrition, health, water and sanitation, and energy. We also pay attention to governance and implementation issues. Sweden has already started organising work to realise the 2030 Agenda. Even for Sweden the new goals involve many challenges in terms of implementation. What lessons can be drawn from African experiences? Can the SDGs create a window of opportunity for new ideas and ways of doing things in a more sustainable way than before?

Medverkande:

• Kristina Jönsson, Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet
  • Benedict Oppong Asamoah, Global Health, Lunds universitet
  • Genesis Tambang Yengoh, LUCSUS, Lunds universitet
  • Vasna Ramasar, moderator, LUCSUS, Lunds universitet

Alla Lunds universitets evenemang i Almedalen

Här hittar du alla Lunds universitets evenemang i Almedalen 5-7 juli.

2017-12-14
December månads nyhetsbrev ute nu!
2017-12-12
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder
2017-11-22
Lundaforskare, doktorander och studenter om klimatmötet i Bonn