Lundastöd till energirådgivning i Seoul

Tre snabba frågor till Lars J Nilsson, professor på Miljö- och Energisystem på LTH, som just kommit hem från sitt uppdrag som rådgivare i Seoul International Energy Advisory Council.
Lars J Nilsson på senaste mötet i Seoul, Sydkorea.

Vad har du gjort i Seoul?

Sedan 2013 är jag medlem av Seoul International Energy Advisory Council som löpande bistår Borgmästare Won Soon Park och hans medarbetare med råd kring hur staden kan bli energieffektivare och öka sin produktion av förnybar energi. Bakgrunden är bl a olyckan i Fukushima i mars 2011 och ett stort elavbrott senare samma år som skapade oro kring Seouls energisäkerhet och resiliens. Varje år ordnar staden en internationell energikonferens kring dessa frågor där internationella och Koreanska experter medverkar.

Hur kom det sig att du fick detta uppdrag?

I spåren av elavbrottet drog Seoul 2011 igång en kampanj (One Less Nuclear Power Plant) för att spara bort motsvarande produktionen från en kärnreaktor.  Hösten 2012 träffade Borgmästare Park den internationelle kärnenergiexperten Mycle Schneider (mottagare av Right Livelihood Award 1997) och idén föddes om ett internationellt råd för att ta arbetet vidare genom en bredare strategi. Mycle blev på något sätt tipsad om mig och tog kontakt. Naturligtvis kunde jag inte tacka nej till ett så spännande uppdrag.

Vad har du lärt dig av att arbeta med Seoul?

Det finns otroligt mycket att lära genom att medverka i ett omställningsprojekt som detta, inte minst kring de politiska dimensionerna av energiförsörjningen i Seoul. I Korea, liksom i många andra delar av världen, inklusive Sverige, har städer högre ambitioner än de nationella regeringarna och är mer pådrivande för hållbar utveckling. I september i år drabbades Korea av en jordbävning (5,8 på Richterskalan) och det finns en stor oro för kärnsäkerheten och risken för nya elavbrott. Energieffektivisering och decentraliserad förnybar produktion är viktiga åtgärder för att förbättra situationen.

Här hittar du mer information och kontaktuppgifter till Lars J Nilsson.

2017-12-14
December månads nyhetsbrev ute nu!
2017-12-12
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder
2017-11-22
Lundaforskare, doktorander och studenter om klimatmötet i Bonn