Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lundaforskare, doktorander och studenter om klimatmötet i Bonn

​​​​​​​Mål om nollutsläpp från energislukande industrier. Övergång till mer vegetarisk mat. Ökat fokus på jämställdhet och jordbruksfrågor. Klyftan mellan de officiella förhandlingarna och civilsamhället utanför. Det är några exempel på frågor som Lunds universitets representanter vid det internationella klimatmötet i Bonn lyfter fram.
Bonn COP23
Foto: Jasmine Livingston

Under de två veckorna i Bonn fortsatte FN:s förhandlingsarbete med att konkretisera hur målen från klimatmötet i Paris 2015 ska genomföras. Parallellt pågick en mängd olika arrangemang för att sprida kunskap och väcka opinion i klimatfrågan. Tolv forskare, doktorander och mastersstudenter ingick i universitetets delegation vid klimatmötet. Några av dessa, samt två lundastudenter som representerade Sveriges ungdomsorganisationer respektive PUSH Sverige, berättar här om sina intryck:

Lars J Nilsson, professor vid Miljö- och energisystem

Nödvändigheten av nollutsläpp börjar sjunka in och accepteras även hos energi- och utsläppsintensiva industrier som stål, kemi, papper och cement. Det finns redan tekniska lösningar men för dessa industrier måste det tas fram strategier och en ny industripolitik som gör det möjligt att investera och behålla lönsamheten.

Jag upplevde också att kampanjen ”America´s Pledge” som samlar delstater, städer och företag i USA är en imponerande reaktion på president Trumps ovilja till Parisavtalet. ”The President is not America! Washington is not America! We are America and we stand behind America´s pledge – we are still in” var ett av budskapen som lanserades på COP23.
Mer om Lars forskning

Ina Möller, doktorand vid Statsvetenskapliga institutionen:

Mitt intryck är att COP23 i Bonn/Fiji framför allt handlade om procedurer och hur implementeringen efter Paris ska gå till. Det handlar om en mängd besvärliga frågor, där den så kallade ”loss and damage”, en kompensation till utvecklingsländer som är extra utsatta för klimatförändringarna, är särskilt svår att lösa. Resultatet under COP23 blev att många diskussioner skjuts upp till nästa år. Positivt är däremot att jämställdhet och jordbruk är två teman som nu tas upp i de fortsatta förhandlingarna, vilket är en stor framgång för dem som kämpat för detta i många år.
Mer om Inas forskning

Kimberly Nicholas, universitetslektor vid LUCSUS, Lund University Centre for Sustainability Studies:

According to the science presented at COP: carbon pollution needs to peak now and decline to zero in the next several decades to stay under 2° warming (the objective of the Paris Agreement). it is clear that fossil fuels need to stay in the ground, we cannot just add renewable energy on top of existing fossil sources. We need to replace fossil energy with 100% renewables to meet climate goals. There is increased discussion about “negative emissions,” the need to remove carbon from the atmosphere. This can be done either through nature-based solutions (e.g., planting or restoring forests and other ecosystems, better managing soils) or through engineering. However, there is a lot of uncertainty and potential social issues around these approaches, and the most urgent need is to reduce emissions to stop driving further climate change.

Kimberly Nicholas twittrade från COP 23 och hennes twitterflöde från Bonn finns samlat här
Hon tipsar om en artikel som ger överblick av klimatmötet från Carbon Brief: COP23: Key outcomes agreed at the UN climate talks in Bonn

Jasmine Livingston, doktorand vid Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC):

Fastän det handlade mycket om procedurfrågor den här gången kändes det som att det fanns en vilja att arbeta med genomförandet av Parisavtalet. Det fanns förstås många utmaningar i förhandlingarna, framför allt när det gäller finansiering och ländernas åtaganden, men vi såg också framgångar till exempel när det gäller ursprungsbefolkningars rättigheter. Även utanför de officiella förhandlingarna märktes framsteg som exempelvis bildandet av en koalition med länder som kräver avveckling av kol. Ska jag summera COP23 är ändå min generella känsla att det finns mycket som behöver göras innan COP24 i Polen nästa år.
Mer om Jasmines forskning

Adam Leckius, studerar statsvetenskap (B.Sc. PPE) och deltog vid COP23 i sin roll som internationell koordinator för ungdomsorganisationen PUSH Sverige:

Även om man kom en bit på väg med att lösa teknikaliteterna i den regelbok som ska vägleda implementeringen av Parisavtalet, går det naturligtvis fortfarande för långsamt ur ett större perspektiv. Uppdelningen mellan zonen där förhandlingarna ägde rum, och den zon där civilsamhället och andra aktörer tryckte på för en snabbare omställning genom massa intressanta sidoevenemang, var väldigt påtaglig. Nu blir det viktigt att mobilisera alla aktörer hela vägen fram till det viktiga COP24, i Polen - ett betydligt mindre konstruktivt ordförandeland än årets Fiji.
Läs vidare

Kajsa Fernström Nåtby , studerar nationalekonomi och deltog vid COP23 i sin roll som representant för Sveriges ungdomsorganisationer, LSU:

I rollen som Sveriges ungdomsdelegat har jag fått den spännande möjligheten att följa förhandlingarna inifrån den svenska delegationen. Jag blev positivt överraskad över att de flesta länders delegationer består av riktiga klimatkämpar, oavsett hur ambitiöst politiken i deras land råkar vara just nu.

Under COP23 insåg jag också vilken stor likhet det är mellan förhandlingarna och att skriva grupparbeten på universitetet. Alla som någonsin skrivit ett grupparbete vet hur ineffektivt det kan vara när alla sitter runt ett worddokument och diskuterar mening för mening. Tänk dig då hur mycket värre det blir när det är 193 länder som ska komma överens om var kommatecknet ska skrivas. Utifrån det perspektivet är jag imponerad av att vi ens har ett globalt klimatavtal och att vi även på detta möte kommit överens om mycket, så som urfolksplattformen och en jämställdhetsplan.
Läs vidare

Nina Nordh, Lunds universitets Hållbarhetsforum

Fakta om klimatmötet i Bonn 6–17 november 2017

cop23

Mötet var den 23:e så kallade COP, som står för ”Conference of the Parties" to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Efter det första internationella toppmötet om klimatförändringarna som FN arrangerade i Rio 1992 har världens länder varje år samlats för att diskutera vägar mot en gemensam lösning på klimatförändringarna.

Fiji var värd för COP23 i Bonn som pågick mellan 6 och 17 november 2017. Nästa COP under 2018 kommer Polen att stå värd för. Läs vidare om COP

Deltagare i Lunds universitets delegation vid COP23

Tolv forskare, doktorander och mastersstudenter deltog i Lunds universitets delegation vid COP23:
Lars Nilsson
Fariborz Zelli
Ina Möller
Jasmine Livingston
Valentin Vogl
Kimberly Nicholas
Mark Cooper
Fabian Bendisch
Alice Owen
Katharina Wiese
Niklas Kaapke
Line Skovlund Larsen

Senaste nyheter

2019-02-04

Klimatupprop kräver halverade utsläpp på LU

Klimatupprop kräver halverade utsläpp på LU
2018-11-21

Lundaforskare berättar om nya Formasprojekt: från kärlek till nanoplaster

Lundaforskare berättar om nya Formasprojekt: från kärlek till nanoplaster
2018-06-13

Forskare granskar klimatpolitiken

Forskare granskar klimatpolitiken
2018-06-13

Kvalitetsäkrade data om klimatet från ICOS Sweden

Kvalitetsäkrade data om klimatet från ICOS Sweden
2018-06-08

Transportlösningar i en klimatanpassad stad

Transportlösningar i en klimatanpassad stad

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se