Klimatupprop kräver halverade utsläpp på LU

Som uppföljning till ett tidigare upprop från universitetsanställda över hela Sverige, har nu Lunds studenter organiserat ett klimatuppror som stöds av både LUS (Lunds Universitets Studentkårer) och Kurators Kollegiet. Vi har pratat med Freddy Larsson, en av initiativtagarna till uppropet.
klimatuppropet

Uppropet kräver att Lunds Universitet halverar sina utsläpp av växthusgaser inom fyra år och fokuserar på tre områden; resorna, resursanvändningen och kapitalplaceringarna. Att en studentledd kontaktpunkt för hållbarhetsarbetet inom universitetet ska skapas, ett så kallat "Green Office", står också på listan. Kraven och möjlighet att skriva under finns här

Låt inte universitetet bli en förlegad institution

– Varför är just universiteten viktiga i omställningen till ett hållbart samhälle?

Universitetet som en stor offentlig aktör har ett stort ansvar men också stora möjligheter att vara drivande i omställningen till ett samhälle inom planetens gränser. Vi har ingen brist på kunskap i form av den forskning vi producerar som tydligt visar att vi måste minska våra utsläpp drastiskt de närmaste åren. Men om universitetet inte agerar på denna forskning, hur kan vi då förvänta oss att andra ska göra det? Låt inte universitetet bli en förlegad institution, säger Freddy Larsson.

–  Många av de föreslagna åtgärderna är ju inte nya (välja tåg framför flyg inrikes, vegetarisk mat, minskad bilism). Varför tror ni inte universitetet har agerat på dessa tidigare?

Det stämmer bra, de åtgärder vi föreslår kräver inga tekniska underverk utan kan genomföras redan idag. Det är dags att släppa vår övertro på teknisk innovation för den hindrar oss från att se att de verkliga utsläppsminskningarna genomför vi med beteendeförändring redan idag.

Med ett ambitiöst mål och inspirerande ledarskap som engagerar kan vi samla styrkan i hela organisationen och få till riktiga utsläppsminskningar. It’s time to walk the talk. Det går inte längre att beklaga sig över att vi som universitet har en decentraliserad organisation. De kommande 10 åren är avgörande för hur min och andra ungas framtid kommer se ut närmare år 2100, men det är inte vi som tar de stora besluten, vi får bara leva med konsekvenserna.

–  Vilka förslag tror ni kommer vara svårast att få igenom och varför?

Då flygresorna är den enskilt största utsläppskällan är det också det område som kräver mest handling för att lyckas halvera utsläppen inom 4 år. Här krävs tydliga incitament för de anställda men även en förändrad kultur där man lägger större tyngd på att försöka planera möten så att de går att göra digitalt eller med tåg, där är även kommunikation med samarbetspartners en viktig del.

–  Hur tänker ni följa upp kraven efter att de överlämnas till rektor?

Vi bedriver ett nära samarbete med Lunds Universitets Studentkårer, LUS för att genom våra studentrepresentanter driva på för tillräckliga åtgärder i alla de styrelser där studenterna är representerade. För att få till den förändring som krävs och ge långsiktighet så ser vi dock införandet av en organisation enligt Green Office-modellen som nödvändig för att lyckas.

–  Har ni någon uppmaning till lunds studentföreningar? Till anställda på universitet? Till studenterna?

Vi vill ge ett stort tack för allt stöd vi fått och som gjort klimatuppropet möjligt. Det är inspirerande att möta alla engagerade anställda och studenter som dagligen försöker skapa ett hållbarare universitet. Vi hoppas att alla inom universitetet som brinner för hållbarhet känner den energi vi mobiliserar bland studenterna och förstår att de inte är ensamma. Ni är oumbärliga för att få till den förändring som krävs!