Klimatmodeller visar vägen mot framtiden

Klimatfrågan är en av vår tids största globala samhällsutmaningar. I det arbetet är forskningen om vart klimatet är på väg en viktig del. Både för att kunna följa att de utsläppsminskningar som världens länder avtalat om i Paris 2015 verkligen får en effekt, men också för att vara bättre förberedda på de klimatförändringar som vi inte kommer att kunna undvika. En klimatmodell utvecklad av forskare från bland annat Lunds universitet får nu allt större betydelse inför nästa stora internationella klimatrapport från IPCC.
Birgitta Svenningsson och Paul Miller
Forskarna Birgitta Svenningsson och Paul Miller har fokus på biosfären och hur den påverkas av klimatet. Foto: Kennet Ruona

Ett av de strategiska forskningsområdena vid Lunds universitet är MERGE, ModElling the Regional and Global Earth system. Läs mer om MERGE i det nya digitala vetenskapsmagasinet från Lunds universitet Mission is possible.