Intensifierad bevattning kan långsiktigt hota jordbrukets produktivitet

Bevattning gör det möjligt att bedriva jordbruk i områden med liten eller oregelbunden nederbörd. Det vatten som används för bevattning av fält lämnar dock upplösta salter som över tid ackumuleras i marken och kan försämra förutsättningarna för fortsatt jordbruk.
bevattning

Med en globalt växande befolkning måste också livsmedelsproduktionen öka. En stor andel av den prognostiserade befolkningstillväxten kommer att äga rum i delar av världen med liten nederbörd under hela eller delar av odlingssäsongen. Livsmedelsproduktionen i dessa regioner är beroende av bevattning, samtidigt har flera områden redan så höga salthalter i jorden att det påverkar möjligheten att odla grödor. Om bevattning av jordbruksmark intensifieras ytterligare, kommer fler områden att drabbas av höga salthalter i jorden.

- Jag har utfört tester på torra jordar av olika salthalt och funnit att mikroorganismerna påverkas i ännu större utsträckning av torka om marken också innehåller höga halter av salt, säger Kristin Rath.

Läs hela nyheten från CEC, Centrum för miljö- och klimatforskning, här: Intensifierad bevattning kan långsiktigt hota jordbrukets produktivitet

Kristin Rath försvarar fredagen den 19 januari 2018 sin avhandling Soil salinity as a driver of microbial community structure and functioning