Ingen rök utan eld i återvinningsindustrin

I högtalarna spelas traditionell folkmusik från Sichuan-provinsen. Scenröken ligger vit och tät över golvet och på scen trängs PET-flaskor och plastpåsar på hög. Under Hållbarhetsveckan möts Hållbarhetsforum och DocLounge Lund i ett samarbete och visar dokumentären Plastic China på Mejeriet för att visa på att problem inte löses bara för att en flyttar på dem.
Allra käraste syster
Bandet Allra Käraste Syster spelade innan filmvisningen. Foto av: Olga Rudak, Doc Lounge

Den skånska våren är här och vi sätter oss njutandes i bakgårdar och på öppna, rena gräsplättar. Samtidigt stiger elvaåriga Yi-Jie upp, själv boendes på en av 5000 småskaliga plaståtervinningsfabriker i en småstad på landsbygden i Kina, för att passa sina syskon.

Varje år importerar Kina miljontals ton plast från globala Nord, däribland Sverige. Mot låg ekonomisk kostnad men stort socialt pris bryts plasten ner och skickas tillbaka igen. På så vis länkas jordens befolkning samman av avfall och återigen är det de yttersta i ledet som betalar det högsta sociala priset.

Kvällsmaten kokas på en brasa av DHL-tape och Zara-påsar och fabriksägare Kun visar upp tre misstänkta tumörer i ryggen. Samtidigt värmer vi vår lunch i glaslåda med gott samvete och återgår till vår sopfria bakgård. Yi-Jie klipper ut skor i plast från en broschyr.

Regissör Jiuliang Wang påbörjade sin kritik av återvinningsindustrin i avfallsdeponier runt Beijing genom filmen Beijing Besieged by Waste. Enligt honom är utvecklingen av Kina jämförbart med plastikkirurgi: skör och med osäkra konsekvenser. Forskaren Nicholas Loubere från Centrum för Öst- och Sydöstasienstudier ser det lite annorlunda:

“Utvecklingen i Kina brukar ofta kategoriseras som antingen som ’bra’ eller ‘dålig’, men i filmen får vi istället se det komplexa förhållandet mellan global utveckling, individers livssituation och absurditeten i vår egen konsumtion”.

Vasna Ramasar och Nicholas Loubere
Nicholas Loubere från Centrum för Öst och Syd-Östasienstudier och Vasna Ramasar från LUCSUS pratade efter filmen. Foto av: Olga Rudak, Doc Lounge

Röken som reser sig från de brinnande plastbergen är inte vit som den variant som just täckte Mejeriets scen, utan kolsvart. Vasna Ramasar, forskare vid LUCSUS*, berättar att de miljö- och hälsofarliga partiklarna inte försvinner från luften bara för att den svarta röken gör det. Hon fortsätter:

“Det är viktigt att koppla samman historierna från globala Nord och Syd. Uttrycket NIABY står för Not In My Backyard - men varför måste det vara i någons? ”

Det är svårt att inte tänka kring frågor om skuld - både ekologiskt och socialt - men vi kan inte räkna på vad vi ser i Plastic China då skulden sträcker sig bortom ekonomiska mått. Därför är berättelsen kring Yi-Jie och hennes röst extra viktig. Vi måste förstå sambanden mellan naturen, människan och utvecklingen av samhällen och ekonomier på en global nivå och att ett förflyttat problem inte är ett löst problem.

Avslutningsvis berättar Ramasar att det hade fått stora konsekvenser för såväl konsumtionsvanor och avfallshantering om vi haft resterna av våra egna val i vår egen bakgård istället för någon annans. Detta bemöts dock med motstånd då det skulle kräva ansvar och konsekvenstänk på såväl individuell som global skala.

Dokumentärer som Plastic China får oss att känna - och känslan av chock, sorg och till slut även ansvar är det som behövs för ett mer hållbart engagemang bland människorna i vår omvärld. Genom det hörs röster som uppmanar globala Nord att ta ansvar för det egna avfallet lokalt och nationellt, så frågan är hur vi ska stötta den nödvändiga revolutionen?

*Lund University Centre for Sustainability Studies

Text av Lina Lockean, studentreporter under Hållbarhetsveckan 2018