Gigantisk gardin hjälper forskare studera hot mot bergsregnskog

En forskare från Lunds universitet har hängt upp en gigantisk gardin i en avlägsen bergsregnskog i Sydamerika. Syftet med projektet är att undersöka hur de värdefulla bergsregnskogarna drabbas om molnbasen höjs på grund av den globala uppvärmningen.
Forskningsprojekt om klimatförändringar i Sydamerikas bergsdjungler.
I en bergssluttning i Perus djungel har forskaren Dan Metcalfe spänt upp en enorm plastgardin.

Bergsregnskogarna i världen står inför hotet av snabba klimatförändringar. Inom forskarkåren befarar man nämligen att den globala uppvärmningen kan medföra en ändrad fördelning av moln i höjdled, det vill säga att molnen pressas högre upp. Om den lägsta nivån på molnen, den så kallade molnbasen, höjs kan det få stor inverkan på just bergsregnskogarna.

Väldigt lite är dock hittills känt kring hur dessa klimatförändringar riskerar att påverka bergsregnskogarnas struktur och funktion. Därför har forskaren Dan Metcalfe från Lunds universitet nu startat ett iögonfallande projekt i en bergsregnskog i Peru, i ett område som heter Wayqecha.

Läs vidare i en nyhet från Lunds universitet 6 mars 2018.