Energiministermötet: Hur ska världen nå noll-utsläpp?

Energiministrar från hela världen sammanstrålar i Malmö och Köpenhamn för att diskutera hur världen ska kunna nå noll-utsläpp av koldioxid. Varför ses man och vad kan mötet leda till? Max Åhman, docent i miljö- och energisystem och expert på klimatpolitik, förklarar.
Max Åhman anser att man borde ägna mer uppmärksamhet åt är hållbara basmaterial, exempelvis stål och betong, eftersom materialtillverkning genererar otroliga mängder koldioxid.

– Något vi borde ägna mer uppmärksamhet åt är hållbara basmaterial, exempelvis stål och betong, eftersom materialtillverkning genererar otroliga mängder koldioxid. Idag pratar vi mycket om förnybar energi. Men en bils miljöpåverkan styrs exempelvis av mycket mer än bränslet den går på. Vad vet jag om miljöavtrycket från metallen i min nya elbil, till exempel? Eller: vi får reda på om ett nybyggt hus har solceller, men inget om hur byggmaterialen är tillverkade, säger Max Åhman.

Läs vidare i en nyhet från Lunds universitet från 14 maj 2018

I anslutning till energiministermötet arrangeras också Nordic Clean Energy Week, med bland annat öppna föreläsningar på temat hållbara energilösningar, stadsutveckling m.m.

Podcast om globala hållbarhetsmålen
2018-05-16
Energiministermötet: Hur ska världen nå noll-utsläpp?
2018-05-16
"Omöjligt att ha frihandel och samtidigt rädda jorden"
2018-05-14
Reflektioner från Hållbarhetsveckan: Välkommen in i värmen