Agroekologi – ett bättre alternativ i Subsahariska Afrika

Agroekologi är ett bättre alternativ för både klimatet och småjordbrukarna i Subsahariska Afrika än storskaligt jordbruk menar lundaforskaren Ellinor Isgren. Jordbruksmodellen bevarar den biologiska mångfalden och säkrar livsmedelsförsörjningen samtidigt som den undviker att jorden utarmas.
Ellinor Isgren. Foto Kennet Ruona

– Vi måste titta på andra, alternativa modeller för hur jordbruksnäringen ska utvecklas, speciellt i länder som inte redan gått över till storskalig effektivisering. Stora delar av jordens mark har redan förstörts av utarmning, säger Ellinor Isgren verksam vid Lund University Centre for Sustainability Studies.

I sin avhandling, som fokuserar på Uganda, lägger Ellinor Isgren fram agroekologi som ett möjligt alternativ för småjordbrukare i Subsahariska Afrika. Modellen är baserad på att varje gård är ett integrerat ekosystem, där grödor, växter och djur samspelar för att skapa gynnsamma förutsättningar för odling.

Läs vidare i en nyhet från Lunds universitet, 2 maj 2018: Agroekologi – ett bättre alternativ i Subsahariska Afrika

Ladda ner Ellinor Isgrens avhandling: ‘Between Nature and Modernity: Agroecology as an alternative development pathway: the case of Uganda’.