Framtidens solceller bygger på järnets molekyler

Forskare vid Lunds universitet har lyckats förklara hur järnbaserade färgämnen fungerar på molekylär nivå i solceller. De nya resultaten kommer att påskynda utvecklingen av billiga och miljövänliga solceller.
Forskarnas laserlaboratorium. Foto: Jens Uhlig

Målet är att järnbaserade färgämnen ska kunna användas i framtidens solceller. Genom att använda järn istället för andra dyrare och ovanligare metaller kommer solceller och ljusfångare att bli billigare och miljövänligare att producera. Därmed förväntas efterfrågan på solceller att öka avsevärt.

- I den nya studien förklarar vi hur järnbaserade färgämnen fungerar på molekylär nivå. På så vis kan vi ytterligare förbättra de här järnkomplexen så att de tar upp och lagrar solenergi ännu bättre, säger universitetslektor Petter Persson.

På andra håll i världen har forskare i årtionden försökt att framställa järnbaserade färgämnen utan att lyckas. En avgörande orsak till svårigheterna är att det är betydligt svårare att få rätt elektroniska egenskaper i färgämnen som baseras på järn jämfört med om man använder andra metaller. Men där forskare i andra har gått bet har forskarna i Lund lyckats.

- Det är ett stort intresse internationellt för vår forskning. Forskargrupper på andra håll i världen är intresserade av att testa de nya färgämnena inom andra användningsområden, säger Petter Persson.

Ännu lär det dröja några år innan järnfärgämnen används kommersiellt i produktionen av solceller och ljusfångare. Petter Persson är ändå överraskad att utvecklingen hittills gått så snabbt som den har gjort.

- Det är svårt att utveckla nya material för solenergiomvandling. För en gångs skull har det gått ovanligt snabbt framåt och vi har gjort flera viktiga genombrott på bara några år.

Artikeln är publicerad i den vetenskapliga tidskriften ChemSusChem.

Nyhet från Lunds universitet, 16 maj 2016

Läs även om en tidigare artikel från forskargruppen som publicerades i Nature Chemistry i höstas: Forskningsgenombrott kan ge billigare och miljövänliga solceller

2017-11-13
Hur fortsätter arbetet med hållbarhet i utbildningen?
2017-11-07
Climathon Lund 2017
2017-11-06
Lunds universitet på klimatmötet COP23 i Bonn 6 till 17 november
2017-11-02
Framtidens hållbara Lunds universitet
2017-10-31
Tema: Hur når vi det globala 1,5-gradersmålet?