Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

Varmare klimat förändrar Skånes flora

Åkerrättika (Raphanus raphanistrum) är en av de arter som minskar allra mest i den skånska floran. Foto: Torbjörn Tyler En kartläggning av den vilda floran i Skåne visar att det är långt vanligare att arter minskar än att de ökar. Bland dem som trots allt ökar rör det sig i de allra flesta fall om invasiva arter som spridits av människor. Ett allt varmare klimat och förändringar i jordbruket lyfts fram som orsaker.

Internationell hållbarhetskonferens vid Ekonomihögskolan i Lund

ekonomihögskolan lund Den 16-17 november ger Ekonomihögskolan en stor 2-dagars konferens på temat hållbarhet. Konferensen "Sustainable Business, Reporting and Assurance" lockar deltagare från stora delar av världen till Ekonomihögskolan för att delta i ett forum där ledande forskare, praktiker, politiker och beslutsfattare samlas för att diskutera utmaningar och framtida kunskapsbehov relaterade till hållbar verksamhet, rapportering och bestyrkande.

Hur fortsätter arbetet med hållbarhet i utbildningen?

Under den sista vetenskapsveckan Framtidens universitet, samtalade studenter, anställda och ledning hur vi tillsammans kan nå fram till ett hållbart universitet. Foto: Danna Villada LU har fått underkänt när det gäller att systematiskt rusta alla studenter med ett hållbarhetstänk, något som lagen föreskriver sedan 2006. Tre fjärdedelar av de 47 lärosäten som deltog i UKÄ:s utvärdering fick samma betyg. Bo-Anders Jönsson, vicerektor med särskilt ansvar för utbildning, menar att utvärderingen måste följas upp på allvar.

Climathon Lund 2017

ä Climathon är ett årligt 24 timmars hackathon för klimatlösningar. Formatet lanserades av Climate-KIC 2015 och har snabbt spridit sig över världen. 2017 deltog 104 städer på 6 kontinenter i eventet, alla samtidigt 27 oktober, kl. 10.00 till klockan 10.00 dagen efter.

Lunds universitet på klimatmötet COP23 i Bonn 6 till 17 november

COP23 logo FN:s återkommande internationella klimatmöte, COP 23, genomförs i Bonn de kommande två veckorna. Från Lunds universitet deltar både forskare och studenter. Här kommer vi att försöka spegla en del av de aktiviteter som pågår under klimatmötet. Tipsa oss gärna!

Framtidens hållbara Lunds universitet

panelsamtal hållbarhet i utbildningen 18 oktober Universitetet är en viktig drivkraft för en bättre värld genom både vår forskning och vår utbildning. Samtidigt belastar vi miljön genom vår verksamhet – lokaler, resor, allt det vi konsumerar och så vidare. Som en del av programmet under den sista vetenskapsveckan Framtidens universitet, arrangerades den 18 oktober 2017 en eftermiddag där studenter, anställda och ledning vid Lunds universitet diskuterade hur vi tillsammans kan nå fram till ett hållbart universitet.

Tema: Hur når vi det globala 1,5-gradersmålet?

storm I slutet av oktober 2017 var Malmö värd för ett författarmöte i FN:s klimatpanel IPCC. Klimatminister Isabella Lövin öppningstalade och lyfte fram att klimatforskningen spelar en mycket viktig roll i att ge beslutsfattare och olika aktörer i samhället en tydlig bild av vilka utmaningar världen står inför och vilka åtgärder som behövs.

Klimatförändringen: Från kunskap till politik

Malmö Live Klimatsamtal 23 oktober 2017 Forskare höjer rösten allt mer om att det är oerhört bråttom att minska de globala utsläppen av koldioxid. Men når detta budskap fram till våra politiker? Och finns det hopp om att klara det ambitiösa mål som sattes i Paris 2015? I ett samtal på Malmö Live den 23 oktober möttes forskare från Lunds universitet, Malmö högskola och Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Vad behövs för att skapa framtidens hållbara universitet?

panelsamtal hållbarhet i utbildningen 18 oktober Innan evenemanget Framtidens hållbara universitet den 18 oktober, samtalade Lunds universitets jubileumsblogg med Kajsa Fernström Nåtby. Tillsammans med studentkollegan Adam Leckius, agerade hon moderator vid panelsamtalet på scen som inledde evenemanget.

Små kryp med stora uppgifter: Varför försvinner våra bin?

Bild: Paul Stein Varför försvinner de pollinerande insekterna och vad kan vi göra för att vända på trenden? Lyssna till Lina Herbertsson på Lunds universitets jubileumskurs.

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability.lu.se