Glimtar från Hållbarhetsveckan

Intervju med Svante Axelsson En vecka för både reflektion och inspiration. En vecka där hela Lund sprudlade av engagemang på temat hållbarhet. Ta del av Hållbarhetsveckan i Lund 2017 i efterhand genom filmer och artiklar från många av arrangemangen under veckan.

Biologer vinnare av Skånes vindkraftspris

Biologerna Jens Rydell och Martin Green tar hem Skånes vindkraftspris 2017. Foto: Sune Broman och Inger Ekström Martin Green och Jens Rydell vid biologiska institutionen, Lunds universitet, tilldelas Skånes vindkraftspris 2017. Priset får de för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

Hållbar stadsdelsförnyelse – visionen om den gröna staden Linero

Fokus Linero under Hållbarhetsveckan Ett av Hållbarhetsveckans arrangemang anordnades av Lunds kommun och handlade om den stadsdelsförnyelse som just nu pågår i Linero. Läs mer om de intryck som en av Hållbarhetsveckans studentjournalister tog med sig därifrån:

Avhandling om grön närmiljö för god hälsa

blommor balkong - Den grupp som hade störst nytta av en grön närmiljö av hög kvalitet var den grupp som hade sämst socioekonomiska förutsättningar för god hälsa. Sannolikt är betydelsen av allmänna gröna ytor mindre för människor som har egen trädgård och/eller möjlighet att regelbundet ta sig till grönområden längre bort från bostaden, säger Hanna Weimann.

Människan i staden – Hur når vi den hållbara staden med individen i centrum?

Människan i staden - konferens 17 maj 2017 En svartklädd panel äntrar scenen för del tre under Hållbarhetsveckans konferens Människan i staden. Sörjer de en ohållbar framtid månntro? Nej, det är arkitekterna som är här för att presentera sina idéer om hur staden kan bli hållbarare från ett socialt perspektiv. Individen i stadsmiljön är den huvudfrågan i den tredje delen av dagens konferens, och nu lever äntligen temadagen upp till sitt namn.

Människan i staden – Helhetstänkande i skapandet av den hållbara staden

Människan i staden - konferens i Skissernas museum 17 maj 2017 ”Har vi städer som gynnar människorna, eller är det människorna som gynnar städerna?” Så inledde moderatorn Nora Smedby Hållbarhetsveckans tredje dag på Skissernas Museum, där konferensen Människan i Staden avhandlade ämnen kring hållbar stadsutveckling.

Människan i staden – Den klimatsäkra staden

Skissernas 17 maj 2017 Det är ett nyrenoverat Skisserna som välkomnar det dryga hundratal som sökt sig till föreläsningen ”Människan i staden – en dag om helhetstänkande i hållbar stadsbyggnad”. Salen som föreläsningarna hålls i var tidigare innergård till museet, men blev till en konferenssal när museet expanderade. Rummet blir på så sätt en metafor för temat: hur kan staden hållas hållbar när den byggs ut och förtätas?

Om perenner, rapskakor och finansjättar

Hållbar mat i Skissernas – vad vi tar med oss från konferensen Hållbar mat i ett förändrat klimat. En krönika av Hannah Berk, studentjournalist under Hållbarhetsveckan.

Det behövs en ny industripolitik!

industri Idag skriver fyra lundaforskare med fokus på klimatfrågor på DI Debatt att det behövs politisk styrning för att nå nollvisionen för koldioxidutsläpp inom industrin. Annars riskerar vi att produktionen flyttar utomlands.

Highlights från konferensen Fossilfritt Skåne

Fossilfritt Skåne 16 maj 2017 Kan något så överhängande och allvarligt som klimathotet paketeras på ett sätt som ger framtidstro? Kanske lyckades det under Hållbarhetsveckans andra dag. Tisdagen den 16/5 fylldes Stora Salen i AF-borgen i Lund av diskussioner, presentationer och visioner om ett fossilfritt Skåne. Konferensen modererades av Lena Neij, professor vid Internationella miljöinstitutet (IIIEE), och Svante Axelsson, nationell samordnare för initiativet Fossilfritt Sverige. Här kommer tre tankar från dagen!

kontakt [at] hallbarhet.lu.se