Vad behövs för att skapa framtidens hållbara universitet?

panelsamtal hållbarhet i utbildningen 18 oktober Innan evenemanget Framtidens hållbara universitet den 18 oktober, samtalade Lunds universitets jubileumsblogg med Kajsa Fernström Nåtby. Tillsammans med studentkollegan Adam Leckius, agerade hon moderator vid panelsamtalet på scen som inledde evenemanget.

Små kryp med stora uppgifter: Varför försvinner våra bin?

Bild: Paul Stein Varför försvinner de pollinerande insekterna och vad kan vi göra för att vända på trenden? Lyssna till Linn Herbertsson på Lunds universitets jubileumskurs.

Ny elväg testas utanför Lund

elväg utanför Lund testas Om elbilar på allvar ska slå igenom behöver också vägarna elektrifieras, åtminstone delvis. Det anser Mats Alaküla, professor i industriell elektroteknik och automation vid LTH, Lunds universitet som tillsammans med projektledaren Dan Zethraeus nu byggt en ny typ av elväg utanför Lund.

För sen ankomst när klimatet förändras

myrspov Flyttfåglar kan få problem när klimatet förändras. Dagsljuset, inte högre temperatur, styr till stor del fåglarnas biologiska klockor som talar om när det är dags att flytta. Därmed riskerar de att komma fram när den bästa tiden att hitta insekter redan har varit.

Klimatförändringen – kunskapsläget, politiken och innovationer som en lösning

Markku Rummukainen Professor Markku Rummukainen är Sveriges kontaktperson gentemot FN:s klimatpanel IPCC och en av arrangörerna när klimatforskare från hela världen träffas i Malmö. Vi har ställt ett par frågor till Markku Rummukainen inför mötet.

Forskare efterlyser tydligare skötselkrav i odlingslandskapet

Blomremsa i odlingslandskap. Foto: Albin Andersson. Det behövs tydligare villkor för de ekologiska fokusarealerna. Då skulle fältkanter och trädor i slättbygden i större utsträckning kunna bidra till ekosystemtjänster, exempelvis i form av naturlig skadedjursbekämpning och pollinering. Det visar en ny rapport från Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet. Rapporten har skrivits på uppdrag av Naturvårdsverket.

DN Debatt: ”Kalhyggesbruk ger stora utsläpp av växthusgaser”

Anders Lindroth Anders Lindroth, professor emeritus vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har varit aktuell i medierna på senaste tiden med anledning av bland annat en debattartikel i DN Debatt.

Bedömningen från UKÄ om hållbarhet i utbildningen

Lund University Universitetskanslerämbetet har tidigare i år utvärderat universitetens och högskolornas arbete med att främja en hållbar utveckling i utbildningen. Tre fjärdedelar av lärosätena bedöms ha behov av att utveckla sina processer på området.

Vi söker studentfunktionärer till arrangemang i oktober

storm Den sista veckan i oktober kommer ett hundratal internationella klimatforskare till Malmö för ett arbetsgruppsmöte inom ramen för IPCC:s arbete kring 1,5 gradersmålet. Lunds universitet kommer att lyfta detta i flera olika arrangemang för studenter, forskare och allmänhet. Till dessa behöver vi hjälp av studenter för olika praktiska uppgifter som registrering m.m och i något fall även för dokumentation. Vi söker också studentfunktionärer till eventet "Framtidens hållbara universitet" den 18 oktober som handlar om att utveckla Lunds universitets eget hållbarhetsarbete.

Climathon i Lund

l Climathon är en global 24-timmars hackathon med fokus på klimatlösningar som sker samtidigt i över 230 städer runt om i världen den 27 oktober. I år arrangeras för första gången ett Climathon i Lund. Arrangörer är Lunds Kommun, Lunds Universitet och Kraftringen.