Hållbar mat i ett förändrat klimat

kaffebönor
Foto: UN Photo Flickr

Seminarium, 350-årsjubileum

Hur kommer klimatförändringarna att påverka vår livsmedelsförsörjning? Och vad behöver vi göra för att möta dessa förändringar? Behöver forskare och bransch samarbeta mer? En halvdag med fokus på utmaningar för livsmedelssektorn ur ett hållbarhetsperspektiv. Inspirationsföreläsningar och samtal kring hur vi får en säker och hållbar matförsörjning i ett förändrat klimat, samtidigt som maten är hälsosam.

Målgrupp: Intresserade från livsmedelsbranschen, forskare, studenter m.fl.
Tid & plats: fredagen 19 maj, kl. 9–13.00 i Skissernas museums nya konferenslokal, Finngatan 2, Lund.
Arrangörer: Hållbarhetsforum, LTH, LUCSUS, Agrifood, Centrum för Handelsforskning vid Lunds universitet och Region Skåne, samt med inspiration från FCRN (Food Climate Research Network) i utvecklingen av programmet.

Moderator för dagen är Susanna Bill som undervisar i innovationsteknik vid Lunds Tekniska Högskola och driver företaget Sustenance.

Anmälan

Konferensen är utan kostnad, men föranmälan krävs via denna länk. Observera att får du förhinder, skicka ett mejl med din avanmälan så snart som möjligt till Nina Nordh på Lunds universitets Hållbarhetsforum, nina.nordh [at] cec.lu.se. Vid utebliven närvaro utan avbokning debiteras 400 kr.

Program

Registrering från 8.30 och möjlighet att titta runt i Skissernas museums utställningar.

9.00–9.45: Mini-föreläsningar:

• Food prints – connections and challenges between food, environment and health. Kimberly Nicholas, universitetslektor vid Lund University Centre for Sustainability Studies, LUCSUS.
  • Den senaste forskningen om hur den globala matförsörjningen påverkas av klimatförändringarna. Lennart Olsson, professor vid Lund University Centre for Sustainability Studies, LUCSUS.
  • Rapsprotein- ett nytt skandinaviskt alternativ till soja? Hur en restprodukt kan tas tillvara och bidra till en cirkulär bioekonomi. Karolina Östbring, forskare vid Institutionen för Livsmedelsteknik LTH.
  • Proteinskiftet ur ett Lantmännen-perspektiv. Annelie Moldin, Scientific Project Manager Lantmännen R&D.

9.45–10.30: Panelsamtal om matförsörjning i ett förändrat klimat:
Kan vi minska klimatpåverkan från jordbruket? Hur får vi ett långsiktigt hållbart jordbruk? Behöver forskare och bransch samarbeta mer? Proteinskiftet är en lösning – finns det flera? Klarar producenterna av att hantera ett proteinskifte snabbt? Krävs det politisk styrning? Och inte minst är marknaden mogen? En panel med forskare och representanter från olika delar av branschen diskuterar med utgångspunkt från den senaste forskningen på området.
Panel:
Annelie Moldin, Scientific Project Manager Lantmännen R&D
Henrik Smith, professor och föreståndare CEC vid Lunds universitet
Helena Johansson, föreståndare för Agrifood - Institutet för livsmedelsekonomisk analys
Bengt Persson, lantbrukare Välingetorp och styrelseledamot SLU m.m.
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Fika 10.30–11.00

11.00–11.05: En skånsk livsmedelsstrategi – en del av en större kraftsamling. Pia Sandell, miljöstrateg, Region Skåne berättar om nuläget

11.05–11.45: Om förpackningar och matsvinn – panelsamtal med utgångspunkt i ett case från Region Skånes affärsområde Måltid: Kan matsvinnet minska med hjälp av förpackningar, eller är det sämre för miljön med de sopor vi får? Vad transporteras och serveras patientmåltider bäst i – plåtbleck eller nya komposterbara engångsmaterial? Och hur kan vi tänka kring förpackningar, transporter och matsvinn i andra delar av livsmedelssektorn?
Theresia Hermén Johansson, Affärsområdeschef Måltid på Region Skåne, presenterar caset. Därefter panelsamtal.
Panel:
Katrin Molina-Besch, doktorand vid Förpackningslogistik LTH
Malin Göransson, doktorand vid Förpackningslogistik LTH
Johan Mårtensson, vd Packbridge
Helena Lindh, Environment Executive, Tetra Pak Nordics
Patrik Johansson, vd Solserv AB

11.45–13.00: Framtidsspaning: Vad vill framtidens konsumenter ha? Och hur når vi visionerna om hållbarare matvanor?
Vi får lyssna på trendspaningar från forskare och bransch, samt resultatet från Region Skånes ”Folkhälsoenkät barn och unga 2016”:

• Dagens unga är morgondagens konsumenter – men vad äter de egentligen? Birgit Modén, folkhälsoanalytiker, Region Skåne
  • Foodtopia: Hur vi handlar, lagar och äter i framtiden - Marcus Klasson, Matbyrån och forskare vid Ekonomihögskolan i Lund.
  • Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, berättar om sina tankar kring hållbar mat i ett förändrat klimat.

Efteråt finns det plats för frågor från publiken och samtal med panelen.

Tid:
2017-05-19 09:00 till 13:00